Íme, pár érdekesség, amit megtudtunk a néhai királynő étkezési szokásairól hét évtizedet átölelő uralkodása alatt.
Darren McGrady, a Buckingham-palota egykori séfje Eating Royally című könyvében enged bepillantást a függöny mögé és a királyi étkezőbe.
McGrady, aki 15 éven át volt II. Erzsébet személyes szakácsa, azt írja, hogy a királynőnek sokkal egyszerűbb étkezési szokásai voltak, mint gondolnánk. Persze, a kötelező vacsorákon és egyéb elegáns ünnepségeken felszolgált menük megfelelnek a csillogó fantáziának, de a hétköznapokon nem éppen kaviárt falatozott.
Valójában az otthoni étrendje meglehetősen átlagosnak számított, bár az ételeket profi szakácsok készítették.
Élvezte az egyszerű, lekváros pirítósból álló reggelit, illetve megmaradt a könnyű ebédeknél és vacsoráknál. Irtózott a fokhagymás vagy túl sok hagymát tartalmazó ételektől, ami miatt talán szigorúnak tűnt az étrendje. Kedvelte a párolt lazacot, a finom teasüteményeket és a lekváros, tejszínhabos pogácsát. És persze még megannyi mást is, amihez szorosan köthető a neve.
Gin
II. Erzsébet annyira szerette ezt az italt, hogy saját gint dobott piacra, ami a sandringhami birtok kertjéből származó alapanyagokból készült. Legszívesebben egy jó gin koktélt, gin martinit vagy Dubonnet-t kortyolgatott.
Earl Grey tea
A királynő valamennyi reggelét egy kanna Early Grey-el, egy hagyományos, bergamot-illatú fekete teával indította, amit tejjel és cukor nélkül fogyasztott.
A tea iránti rajongása az egész világon népszerűvé tette ezt a fajtát, olyannyira, hogy világszerte az ötödik legnépszerűbb teaíznek számít. Ez az a tea, amelyet leginkább a királyi családhoz és Erzsébet királynőhöz társítanak.
Kenyérhéj nélküli teaszendvicsek
A hagyományos brit délutáni tea története egészen az 1840-es évekig nyúlik vissza, amikor Bedford hercegnéje könnyű falatokra vágyott, hogy áthidalja az ebéd és a vacsora közötti időszakot.
Erzsébet királynő ragaszkodott a napi teázáshoz; a finom, kenyérhéjtól megszabadított szendvicsek iránti rajongása ugyancsak jól ismert. Kedvenc állítólag a füstölt lazacos, krémsajtos változat volt.
Vadhúsok és halak
A régi mondás szerint reggelizni úgy kell, mint egy király, ebédelni úgy, mint egy herceg, és vacsorázni pedig úgy, mint egy koldus. A jelek szerint Erzsébet királynő tartotta ezt, mert esténként csak egyszerűbb, fehérjékből és zöldségekből álló ételeket fogyasztott.
Gyakran vacsorázott vadhúsból készült ételeket, illetve szívesen falatozott a Balmoral-kastélyban lévő Dee folyóból kifogott lazacokból. Állítólag nagy rajongója volt a darált szarvashúsból készült hamburgereknek is. A vacsorákon általában mellőzte a burgonyát, a tésztát vagy a gabonaféléket, de desszertnek szinte mindig jutott hely.
Csokik és torták
A királynő legendásan szerette az édességeket, különösen mindent, ami csokoládés.
Imádta a klasszikus jégkocka-tortát, amit a királyi szakácsok szerint naponta kért – a maradékot vonattal szállíttatta a Buckingham-palotából Windsorba, hogy egy falat se vesszen kárba.
II. Erzsébet királynő halála egy korszak végét jelzi, nem csoda, hogy számos változás várható.
(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)
ételek | II. Erzsébet | kedvenc | királynő | italok
Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog
Egyetlen trükkel olyan lesz a sült csirke, mintha egy Michelin-csillagos étteremben készült volna

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!