Close
Kitiltják az autókat San Francisco legfontosabb utcájáról

Kitiltják az autókat San Francisco legfontosabb utcájáról

Még 2017-ben döntött úgy a városvezetés, hogy a városközpontot átszelő, három és fél kilométer hosszú súgárútra nem engedi be az autókat. A határozat értelmében 2020-tól már biztosan autósforgalom nélkül folytatódik a Market Street élete – írja a Travel + Leisure.

San Francisco legforgalmasabb, legélénkebb utcájából viszont nem klasszikus sétálóutcát alakítanak ki, mert tömegközlekedéssel továbbra is használható lesz, csak a magánjárműveket tiltják ki a következő évtől. A kereszteződéseknél át lehet hajtani autóval, de végigmenni már nem szabad rajta.

Mindezt azért, hogy sokkal élhetőbb és biztonságosabb legyen a Market Street és környéke, másrészt a tömegközlekedés hatékonyságát is szeretnék növelni.

A polgármester tájékoztatása szerint az elmúlt évben százhuszonhárom közlekedési baleset történt a folyton nyüzsgő utcán. S mivel többségét gyalogosok és kerékpárosok szenvedték el, ezért kulcsfontosságú feladat biztonságosabbá tenni a város központi helyét.

Érdekesség, hogy a jelentősen csökkentett átmenőforgalom a taxikat nem érinti,

az Uber és a Lyft autóit viszont igen, tehát rájuk érvényben marad a tiltás.

A kisebb forgalomnak hála jóval nagyobb teret kapnak majd a biciklisávok, melyeket leválasztanak a járdáktól. Csúcsidőben egyébként óránként hatszázötven bringás és félmillió gyalogos megy végig a Market Streeten. A bevezetés hatszázmillió dollárt veszi ki a város kasszájából.

San Francisco nincs egyedül a korlátozásaival: a hónap elején New York 14. utcájáról tiltották ki a járműveket a buszok, a teherautók és sürgősségi járművek kivételével, aminek hatására jóval gyorsabbak lettek a buszjáratok azon a szakaszon, Párizsban havonta egy vasárnapon nem hajthatnak be autók a városközpontba, míg Londonban ugyanezt súlyos pénzekért tehetik csak meg.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

belváros | kitiltás | egyesült államok | autó | market street

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mely városokban és mennyivel lesznek drágábbak a hotelszobák jövőre

Tovább korlátozza az utasok számát Európa egyik legforgalmasabb repülőtere

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram