Close
A klímaváltozás miatt hiába álmodozunk a fehér karácsonyról?

A klímaváltozás miatt hiába álmodozunk a fehér karácsonyról?

A karácsony előtti napok egyik központi kérdése minden évben az, hogy vajon esni fog-e a hó a szeretet ünnepén. A klímaváltozás miatt azonban egyre ritkábban örülhetünk a fehér karácsonynak. A helyzet azonban ennél jóval bonyolultabb.

Az ipari forradalom kezdete óta a Föld körülbelül 1,1 Celsius-fokot melegedett, a globális felmelegedés pedig folytatódik, így egyre kevésbé lesz valószínű a karácsonyi hóesés.

A 18. és 19. században kifejezetten gyakoriak voltak a fehér karácsonyok, az átlaghőmérséklet emelkedése azonban csökkenti ennek az esélyét.

Ráadásul az idei volt az elmúlt nyolc esztendő leforróbb éve, így matematikailag is kisebb valószínűséggel fog az ünnepekkor hullani a hó.

Európa számos részén azonban még mindig örülhetnek a hótakarónak, hiszen például az Alpokban vagy más magas hegyekben, illetve Skandináviában továbbra valószínű a fehér karácsony. A tudósok azonban a Pireneusokra a következő ötven évben a hómélység csökkenését jósolják és

2100-ra az Alpokban is a felére csökkenhet a havas napok száma.

Egy 2020-as tanulmány szerint az évszázad végére az Egyesült Királyság egész területéről eltűnhet a hó, de a havazás valószínűsége folyamatosan csökken Franciaországban, Olaszországban és Németország egyes részein is.

Vannak azonban Európa-szerte olyan városok, ahol kifejezetten jó eséllyel futhatunk bele egy hóeséssel gazdagított karácsonyba. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük azt az öt norvég várost, ahol garantált az ünnepi hangulat, itt pedig bemutattuk azt a három helyet, ahol egész évben karácsony van.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

karácsony | globális felmelegedés | klímaválság | klímaváltozás | hóesés

FOLYTASD EZZEL

Madonnától próbál kölcsönkérni egy elveszettnek hitt festményt a francia város

Kiderült, mi kell az igazi boldogsághoz

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram