Ha most rendelünk egy doboz fagyasztott Kobe marhahús krokettet az Asahiyától, egy japán családi hentesbolttól, harminc év múlva meg is kapjuk a rendelésünket. Ez nem elírás, tényleg harminc éves a várólista.
Az 1926-ban alapított, Hyogo prefektúrában működő hentesüzlet évtizedekig helyi hústermékeket árult, a második világháborút követő években pedig marhahúskrokettet dobott a piacra. Ezek csupán a 2000-es évek elején váltak szenzációvá,
azóta azonban annyira megnőtt irántuk a kereslet, hogy nevetségesen hosszú ideig kell rájuk várni.
Shigeru Nitta, az Asahiya harmadik generációs tulajdonosa elmondta: 1999-ben kezdték el online értékesíteni a termékeiket, az Extreme Croquette megfizethető és ízletes volt, emellett hitelesen közvetítette az üzlet koncepcióját. Abban reménykedtek, hogy a vásárlók az első kóstolás után meg fogják venni a kobe-marhahúsukat is. Kezdetben hetente csak kétszáz krokettet gyártottak,
Nitta nagyapja pedig biciklivel és kézikocsival járta a környéket, hogy beszerezze a magas minőségű húsokat.
A japán hentesüzletben csak a tulajdonosok által jól ismert tenyésztők marhahúsát árulják, csak helyi forrásból származó alapanyagok kaphatók. A marhahúsos krokettek minden nap frissen készülnek, tartósítószer nélkül, kobe marhahúsból és egy helyi farmról származó burgonyából. A zöldség is különleges.
A termelő tehéntrágyát használ a burgonya termesztéséhez, a krumpli szárát pedig megeszik a marhák, így egy körforgás jön létre.
Egyedülálló koncepciója felkeltette a helyiek és a média figyelmét, a 2000-es évek elején az Asahiya krokettjeinek népszerűsége az egekbe szökött. 2016-ben le is állították az értékesítését, mert a várakozási idő több mint tizennégy év volt. Amikor 2017-ben újra megnyitották a rendelési lehetőséget, árat emeltek, a termelést pedig a heti kétszáz krokettről napi kétszázra emelték, de
ennél nem tudnak többet előállítani, a gyártás ugyanis veszteséges.
Az évek során elképesztően megnőtt a kobe marha piaci ára, a krokett ára pedig ezt nem követte le. Ez is az oka annak, hogy nem növelik a termelést. A CNN szerint jelenleg a sima marhahúsos krokett várakozási ideje tíz év, a kobe marhából készültté pedig harminc év.
(Forrás: CNN, fotók: Asahiya, Getty)
rendelés | marhahús | várakozási idő | japán | kobe marha
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!