Komolyan megregulázzák a tömegturizmust a magyarok által is kedvelt szigeteken

Négy évvel ezelőtt már szigorították az alkoholfogyasztást a Baleár-szigeteken, a mostani rendelet még szigorúbb lesz, ahogy a törvényszegések következményei is: jókora pénzbírságot szabhatnak ki a vétkesekre.

Új alkoholtörvényt hoztak Mallorcán és Ibizán a „túlturizmus” megfékezésére: ezeken a helyeken teljesen betiltják az alkohol árusítását este fél tíz és reggel nyolc óra között.

A Baleár-szigetek kormánya által elfogadott új rendelet azt is megtiltja, hogy a partihajók bizonyos célpontoktól egy tengeri mérföldön belül hajózzanak; ezek a hajók nem vehetnek fel és nem tehetnek ki utasokat ezeken a területeken.

Mallorcán Llucmajor, Palma és Calvia (Magaluf) településére vonatkozik a rendelet, míg Ibizán San Antonióra – közölte a Mallorca Daily Bulletin.

Néhány vállalkozás kritizálta is a döntést, mondván, a turisták így csak átmennek a szomszédos településekre.

Alapvetően a mostani korlátozások csak szigorítják a már négy éve elfogadott, a túlzott alkoholfogyasztás ellen hozott törvényt. 2020-ban megtiltották a kocsmatúrákat, a happy hour-öket, a kettőt fizet egyet kap akciókat, illetve az alkoholárusítást az üzletekben este fél tíz és reggel nyolc között. Megtiltották azt is, hogy a partihajók a kijelölt területeken reklámozzanak.

Nemrég a kormány figyelmeztette a randalírozó turistákat, hogy nagy összegű bírságra számíthatnak a „viselkedéskódex” szigorítása miatt.

A törvények kikényszerítésére mintegy 16 millió eurót költ majd a kormány, míg a turistákat 750 és 1500 euró közötti összegre bírságolhatják, ha megszegik az alkoholfogyasztásra vonatkozó törvényeket, megzavarják az együttélést vagy rontják a környezet nyugalmát. Ugyanakkor a Canarian Weekly szerint

ha a szabálysértés nagyon súlyos, akár 3000 euró is lehet a bírság.

Az egyik fő cég „civilizálatlan magatartás korrigálása”, ahogy Jaime Martínez, Palma polgármestere fogalmazott. A rendelet határozott időre, 2027. december 31-ig szól, mert utána a kormány reményei szerint a törvényre már nem lesz szükség.

A Baleár-szigetek számos strandján már 2023 előtt megtiltották a dohányzást is, az egészség megőrzése, és a szemetelés visszaszorítása érdekében. A hatóságok akkor figyelmeztették a nyaralókat a „füstmentes zónák” megnövekedett számára.

Ebben a cikkben összeszedtünk néhány dologot, amivel nem árt tisztában lennünk, mielőtt lefoglaljuk a repjegyet a napfényes spanyolországi szigetek valamelyikére.

(Forrás: Sky, fotók: GettyImages)

tömegturizmus | büntetés | spanyolország | ibiza | mallorca

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom