Ingyen étkezéssel és túrákkal jutalmazza Koppenhága a környezetbarát turistákat

Ingyen étkezéssel, kulturális élményekkel vagy túrákkal jutalmazhatja egy pilot program azokat a turistákat, akik Koppenhágában tömegközlekedéssel utaznak vagy részt vesznek a szemétszedésben.

Július 15. és augusztus 11. között tartják a tesztüzemét a CopenPay programnak, amellyel akár „pénzre válthatóak a zöld tettek” – közölte a dán főváros turisztikai hatósága, a Visit Copenhagen.

Az egyik lehetőség műanyag szemetet vinni a Dán Nemzeti Galéria workshopjába, ahol műalkotássá alakítják azokat, míg azok, akik kerékpárral vagy tömegközlekedéssel keresik fel a híres CopenHill hőerőművet, ingyen síelhetnek az épület lejtős tetőjén kialakított pályán.

A fentiek mellett a városi farmokon végzett önkéntességet is díjazza a CopenPay, amelynek segítségével az utazók hozzáférhetnek „Koppenhága mindennapi csodáihoz és számos élményhez”, ahogy a közlemény fogalmaz.

Ingyenes lehet a múzeumi tárlatvezetés, a kajakkölcsönzés vagy akár a helyi terményekből készült vegetáriánus ebéd is.

A dán főváros az elbűvölő építészete mellett a világszínvonalú ételeinek, a tisztaságának, és az élhetőségének köszönhetően rendkívül népszerű turisztikai célpont. Nem mellesleg 382 kilométer a kerékpárutak hossza, és a helyiek használják is őket: a 62 százalékuk bringával jár dolgozni.

„A CopenPay segítségével a látogatók többet tapasztalhatnak meg Koppenhágából, miközben kevésbé terheljük a bolygónkat – jegyezte meg Mikkel Aarø Hansen, a turisztikai hivatal CEO-ja. – Az általa kínált élmények tartalmasak és emlékezetesek, ugyanakkor élvezetesek és környezettudatosak is.”

A jutalmat kiválthatjuk egy tömegközlekedési jegy felmutatásával is, de a rendszer leginkább a bizalomra épül. Összesen több mint húsz résztvevője van a pilot programnak, ezeket itt láthatod egy térképen; ha a kísérlet sikeresnek bizonyul, kiterjesztik egész évre.

Éppen olyan időszakban indul a dán kezdeményezés, amikor egyre súlyosabb kérdéseket vet fel a tömegturizmus helyzete: Barcelonában a napokban lövöldöztek a helyiek vízipisztollyal a várost ellepő turistákra.

A Visit Copenhagen úgy alakítaná át a turizmust, hogy az környezeti teher helyett a pozitív változás hajtóereje legyen, ennek az átalakulásnak az egyik fontos lépése „megváltoztatni, hogyan mozogunk turistaként, mit fogyasztunk, és hogyan kommunikálunk a helyiekkel."

(Forrás: CNN, fotók: GettyImages)

turizmus | környezetvédelem | Dánia | koppenhága | utazás

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom