Ezért lövöldöztek vízipisztollyal a turistákra Európa egyik legnépszerűbb városában

Nemcsak melegük, hanem elegük is van. 

"A turisták menjenek haza" és "Barcelona nem eladó" feliratú táblákkal tüntettek Barcelonában a tömegturizmus ellen szombaton. A demonstráció részeként vízipisztolyokkal lövöldöztek a mit sem sejtő látogatókra.

Több ezer tüntető vonult utcára a népszerű városban a spanyolországi tömegturizmus elleni tiltakozásként. Ehhez hasonló akciókat a Kanári-szigeteken és Mallorcán is tartottak már, elítélve a turizmus a helyi lakosság megélhetési költségeire és életminőségére gyakorolt hatását. A tüntetést egy több mint száz helyi szervezetből álló csoport gründolta, melynek élén az Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic áll.

Hivatalos adatok szerint 2023-ban közel 26 millió látogató töltött el legalább egy éjszakát a barcelonai régióban, akik 12,75 milliárd eurót költöttek el.

Az Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic szerint azonban a turisták felhajtják az árakat és nyomást gyakorolnak a közszolgáltatásokra, miközben az idegenforgalmi ágazatból származó nyereség igazságtalanul oszlik el, plusz növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket.

A testület tizenhárom javaslattal állt elő a látogatók számának csökkentésére és egy új turisztikai modellre való átállásra. Ezek közé tartozik például a sétahajó-terminálok bezárása, a turistaszállások jelentősebb szabályozása és a turizmus népszerűsítésére fordítandó közkiadások megszüntetése.

Eközben Jaume Collboni polgármester egy sor intézkedést emelt ki, amiket a közelmúltban hozott a tömegturizmus negatív hatásának csökkentése érdekében, ideértve az éjszakai idegenforgalmi adó négy euróra történő emelését és a sétahajók utasszámának korlátozását. Június végén Collboni azt is bejelentette, hogy 2028-ig véget vet a rövidtávú lakáskiadásoknak azáltal, hogy több mint tízezer lakás rövid távú bérleti engedélyét eltörli. Utóbbi tétel az elöljáró szerint megfizethetőbbé teheti a lakhatást a barcelonaiak számára. A városban az elmúlt tíz évben hatvannyolc százalékkal nőttek a bérleti díjak, miközben a lakásvásárlás költségei harmincnyolc százalékkal emelkedtek meg.

A növekvő elégedetlenség Spanyolország más részein is hasonló tiltakozásokhoz vezetett. Áprilisban a Kanári-szigeteken tüntettek a túlzott idegenforgalom ellen, egyebek mellett azzal vádolva a látogatókat, hogy környezeti károkat okoznak. Ezek a panaszok a világ számos olyan kedvelt turisztikai célpontjára jellemzőek, ahol a közelmúltban rekordszámú turistaforgalmat regisztráltak, mivel a világjárvány okozta visszaesés után újra fellendülésnek indult az utazási ágazat.

Egy ilyen jellegű hullám persze kedvező lehet a helyi gazdaságok és a vendéglátóipari vállalkozások számára, ám jelentős hátránnyal is jár. Utóbbi kategóriába tartozik a megnövekedett zaj és szennyezés mértéke, a nagyobb forgalom, valamint az erőforrások terhelése, nem beszélve a helyiek számára érzékelhető alacsonyabb életminőségről, valamint a látogatói élmény csökkenéséről.

Ahelyett, hogy belépődíjat szednének, vagy korlátoznák a látogatók számát az ikonikus nevezetességeknél, Portugália egy másik megoldást talált a túlturizmusra – vagy legalábbis reméli, hogy egy túraútvonallal megtalálta.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

barcelona | spanyolország | vízipisztoly | tömegturizmus | tiltakozás

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom