Lehet, hogy a portugálok ezzel megoldották a túlturizmus problémáját

Ahelyett, hogy belépődíjat szednének, vagy korlátoznák a látogatók számát az ikonikus nevezetességeknél, Portugália egy másik megoldást talált a túlturizmusra – vagy legalábbis reméli, hogy egy túraútvonallal megtalálta.

A Palmilhar Portugal névre keresztelt új körtúra-útvonal a világ legnagyobbja lesz a közel 3200 kilométeres távjával. Az első szakasz júliusban nyílik meg Alenquerben (Lisszabontól északra), és várja a gyalog vagy kerékpárral felfedezésre indulókat. A tervek szerint 2024 végéig további tizenöt etapot nyitnak, a teljes útvonal közel száz területet fed le.

A projekt amellett, hogy egyedülálló látványosságként Portugáliába vonzza a látogatókat, arra is alkalmas lehet, hogy elriassza a turistákat az ország legikonikusabb városainak (köztük Lisszabon és Porto) zsúfoltságától, és inkább szó szerint a kevésbé kitaposott utakra irányítsa őket. Az ösvény lehetővé teszi a természetjárók számára Portugália alapos megismerését a kedvelt helyektől (ilyen például a Duoro-völgy) kezdve a rejtett gyöngyszemekig, mondjuk a Tras-Os-Montes régióig. Portugália reméli, ezzel a módszerrel növelni tudja az ország idegenforgalmi bevételeit anélkül, hogy a leghíresebb úti céljait túrturizmussal terhelné.

Mint az köztudott, a túlzsúfoltság a legtöbb helyen különböző problémákhoz vezetett már, többek között a környezet és a nevezetességek állagának romlásához, valamint negatív hatással volt a helyiek életminőségére is, gondoljunk csak a megnövekedett lakásbérleti díjakra.

A projekttel arra is ösztönzik a túrázókat, hogy az új útvonalon keresztül több vidéki várost és régiót fedezzenek fel, ami egyben a különböző országrészek helyi gazdaságának növekedését segítheti elő.

A kontinens tele van különböző hangulatú, varázslatosabbnál varázslatosabb tengerparti utakkal, amelyeken magunk mögött hagyhatjuk a hétköznapi gondokat, és elmerülhetünk a természeti elemek harmóniájában. A Guardian megkérte az olvasóit, hogy írják le, melyek a kedvenc tengerparti ösvényeik Európában és Nagy-Britanniában. Ezek közül válogattunk.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)

megoldás | túrázás | útvonal | portugália | körtúra

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom