Most már hivatalos: ez a világ tíz legbékésebb országa 2024-ben

A Globális Béke Index huszonhárom különböző tényezőt értékelt.

A világ jelenleg nem tűnik túl békésnek, ami nem csoda, hiszen napjainkban több konfliktussal is együtt kell élnünk. De ez nem jelenti azt, hogy ne lennének teljesen nyugodt helyek – ezt mutatja meg a Global Peace Index most közzétett legfrissebb összeállítása.

A rangsor huszonhárom különböző tényezőt vesz figyelembe, többek között beletartozik a politikai instabilitás, a terrorista tevékenység, a konfliktusokból eredő halálesetek száma és a katonai kiadások összege.

Az első helyet tizenhatodik (!) egymást követő évben Izland foglalja el 1,112-es pontszámmal. A tűz és a jég szigete különösen jól teljesít az ENSZ békefenntartási finanszírozása, a biztonság és a védelem, valamint a börtönben ülők alacsony arányát tekintve.

Írországé a második hely, a harmadik pedig a velünk szomszédos Ausztriáé. Utóbbi javarészt a  nagyon kevés erőszakos tüntetésnek köszönhetően érdemelte ki a bronzérmet. Az első tíz helyből hét az európaiaké, a kontinensen kívülről csak Új-Zéland, Szingapúr és Malajzia került a legjobbak közé – Magyarország a 14. helyen zárt.

A világ tíz legbékésebb országa tehát:

  • Izland
  • Írország
  • Ausztria
  • Új-Zéland
  • Szingapúr
  • Svájc
  • Portugália
  • Dánia
  • Szlovénia
  • Malajzia

A Vision of Humanity globális békeindexéről részletesebben itt lehet olvasni.

Nem alaptalan a zsigeri gondolat, hogy az Egyesült Államokban többet lehet keresni, de nem minden esetben igaz. Milyen országok és szektorok jelentenek kivételt?

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

világ | lista | rangsor | országok | izland

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom