A város, ahol egy ideje másról szól a karácsony

A december Koppenhágában nagyjából annyit tesz, mint megkóstolni a karácsony felemelő ízeit. Ilyenkor minden utcában a piros-fehér csíkos papírzacskókban árult karamellizált mandula illata terjeng, míg a Nyhavn kikötő partján álló bódékban glögg, azaz mandulával és mazsolával ízesített forralt bor fogy. És akkor még ott van a Julebryg, a Tuborg karácsonyi söre, amelyet lovaskocsik szállítanak ki a koppenhágai bárokba. Idilli, nem?

A dánok ebben az időszakban szinte ellepik ikonikus vidámparkjukat, a Tivolit. Az 1834-ben átadott kert kiemelkedő látványosságai közé tartoznak az óriási kalózhajók, a kínai pagoda és a méretes izzók, de mindenek előtt a világ egyik legrégebbi hullámvasútja, az 1914-ben épült, fából készült Rutschebanen. Margrethe dán királynő szokta egyébként minden évben megtervezni a karácsonyi balettműsorok jelmezeit; idén A hókirálynő című, Hans Christian Andersen meséje alapján összeállított előadás lesz a középpontban.

A Tivoli a szórakoztató egységek mellett Koppenhága topéttermei közül jó néhánynak ad otthont. Köztük van a Brdr Price, amely ilyentájt szigorúan ragaszkodik a klasszikus skandináv konyhához; főként vajban és tejszínben sült tőkehalat kínálgat, emellett nagy kedvence még a kacsa vöröskáposztával.

Karácsonykor Tivoli-szerte igazi fenyőtobozok illatát érezni a levegőben, a glögg és az almás palacsinta pedig csak fokozza az ünnepi harmóniát. Az Illums Bolighusban, azaz Koppenhága legexkluzívabb áruházában a dán dizájn legjobb darabjai mellett ízléses ünnepi díszeket kapni – a legkelendőbb portékának a gyertyák számítanak, mivel a dánok minden más nemzetnél jobban imádnak gyertyát gyújtani.

Bár északon sosem olcsó mulatság a karácsonyi hangolódás vagy egy téli trip, a koppenhágaiak kitalálták, hogyan enyhítsék a költségeiket egy kis fællesspisninggel.

Ez egy közösségi étkezés, ami a fővárosban manapság igencsak divatosnak számít. Előre meghatározott áron kínálják az ételeket, mindenki egy hosszú asztalnál ül és egyszerre étkezik.

A leghíresebb házigazda a Vesterbróban található Folkehuset Absalon. Az egykori evangélikus templomból mára közösségi épület lett étteremmel, jógastúdióval, fazekasórákkal és kevésbé komoly kikapcsolódási opciókkal, például dartsszal. A vacsora boldogítóan egyszerű – és olcsó. Jegyeket online lehet foglalni, de az is elképzelhető, hogy a késő délután beeső vendégnek is jut még hely. Péntekenként és szombatonként karácsonyi partikat tartanak autentikus dalokkal és hagyományos ételekkel, és persze az elmaradhatatlan rizspudinggal.

Ez a szellemiség a szállodákban is terjed már. 2020-ban nyitott meg a Kanalhuset a Christianshavnban, Koppenhága belvárosának egyik legrégebbi és legszebb részén. A 18. századi sárga épület korábban árvaházként és kórházként teljesített szolgálatot, most tizenkét szállodai szobát és további tizennégy konyhás apartmant kínál. Az árak – különösen skandináv viszonylatban – elfogadhatóak: 150 koronáért (nyolcezer forintért) adnak vacsorát, amit mindenki együtt fogyaszt el.

A hónap ezen időszakában tehát egyszerre van jelen a városban az ünnepi hangulat, a hagyománytisztelet, valamint a közösség érzete. Példamutató hozzáállás ez.

Norvégiához is igazán jól illik a karácsonyi készülődés, és ha már telítődtünk az ünnepi hangulattal, elindulhatunk fjord- vagy északifénynézőbe, esetleg felcsatolhatjuk a síléceket.

(Forrás: The Guardian, fotók: Getty Images)

nagy sztori | közösségi étkezés | hagyomány | szokások | koppenhága | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom