Ezek lesznek a legkörnyezetbarátabb úti célok jövőre

A Lonely Planet utazási magazin összeállította 2024 legkörnyezetbarátabb nyaralóhelyeinek listáját, mivel egyre nagyobb az igény a fenntarthatóságra, az utazók részéről pedig mind nagyobb az ezzel kapcsolatos tudatosság. 

Spanyolország

Spanyolország jelentős lépéseket tesz a főszezonon kívüli utazások népszerűsítésére, melyek középpontjába a tömegközlekedést, a kerékpározást, az elektronikus buszok használatát és a vonatutakat helyezik. Az ország környezetvédelmi céljai is ambiciózusak: 2030-ra villamosenergia-termelésük hetvenöt százalékát megújuló forrásokból kívánják felhasználni, 2050-re pedig a száz százalékos szintet szeretnék elérni.

A fenntartható közlekedésnek és a megújuló energia használatának iskolapéldája Barcelona és Madrid is. Előbbi repülőterén napelemek és speciális üvegfalak csökkentik az energiahasználatot. Madrid pedig zöldfelületeinek bővítésével már Európa egyik legzöldebb városává is vált.

Grönland

Grönland minden eddiginél könnyebben megközelíthető lesz két új, 2024-ben átadásra kerülő repterének köszönhetően. Az ország ráadásul egy zöldebb jövő felé is halad, köszönhetően annak, hogy leállítják az olaj- és földgázkutatást, és a megújuló energiára helyezik a hangsúlyt. Emellett növelni kívánják az önellátást az élelmiszer-termelésben és fokozni kívánják a környezettudatos gyakorlataikat is. 

Wales

Wales, a világ egyik első olyan országa, amely törvénybe iktatta a fenntarthatóságot. Sorra bővítik környezetbarát közlekedési hálózatukat is. Az úgynevezett Wales on Rails projekt keretében arra biztatják az oda látogató turistákat, hogy vonattal fedezzék fel Wales páratlan természeti kincseit.

Portugál út, Caminho Portugues de Santiago

Az El Camino egyik útvonala, a Portugál út nemcsak egy zarándokút, hanem egy festői utazás is, ami Portugálián és Spanyolországon vezet keresztül. A 620 kilométeres túraútvonal lehetőséget kínál a történelmi helyszínek felfedezésére, a helyi gasztronómiában való elmerülésre és a kultúra megismerésére. Az út során a zarándokok lelassulnak, egybe olvadnak a változó tájjal és felszínre törnek gondolataik, vágyaik is.

A zarándokút mellett található szálláshelyek nagy része környezetbarát gyakorlatokat alkalmaz, így a víztakarékosság, a napenergia felhasználása és az újrahasznosítás is fontos számukra.

Palau

A kis csendes-óceáni Palau esszenciája a fenntartható utazás. Már 1979-ben elfogadták a világ első atomenergia-ellenes alkotmányát, 2017 óta pedig megkövetelik a beutazó turistáktól a szigetekre gyakorolt káros hatás minimalizálását, a természeti kincsek megőrzését és védelmét.

Az ország által kidolgozott Ol'au Palau program fenntartható döntések meghozatalára biztatja a turistákat, kezdve a környezetbarát fényvédő használatával, a fenntartható forrásból származó helyi ételek fogyasztásán át a környezetbarát szállásokig.

Hokkaido, Japán

Hokkaido, Japán északi szigete a téli sportok és a természet szerelmeseinek paradicsoma. Bár az ország területének húsz százalékát teszi ki, lakosságának csupán öt százaléka él ott. A sziget hatalmas hegyvonulatokkal és java részt feltáratlan vadvilággal büszkélkedhet.

A sziget népszerű városa, Niseko már a Turisztikai Világszervezet elismerését is kivívta a környezetvédelemért tett erőfeszítései miatt. A város elkötelezett a klímaváltozás elleni harcban, és olyan kezdeményezések élére állt, mint a geotermikus energia felhasználása az épületek fűtésére. A szén-dioxid-semlegesség elérése felé azonban még mindig van bőven tennivalójuk.

Ecuador

Az esőerdőiről, vad folyóiról, aktív vulkánjairól és figyelemre méltó biológiai sokféleségéről ismert Ecuador bővelkedik védendő kincsekben. A felelősségteljes turizmus pedig alapjaiban határozza meg az országot. Olyan fontos lépéseket tettek a fenntarthatóság felé, minthogy korlátozták a látogatók számát, napenergiával működő ökoházakat építettek, repülőterük megújuló energiával működik és féltve óvják tengeri rezervátumukat is.

Ecuador törekvéseit díjakkal is elismerték, 2022-ben Dél-Amerika vezető zöld úti céljának választották, a World Travel Awards-on pedig 2021-ben vezető turisztikai úti céljának járó elismerést is bezsebelték.

Patagónia

Lélegzetelállító tájaival csábít Patagónia, melynek nemzeti parkja idén egy planetáriummal és egy tolmácsközponttal is bővült. A határ túloldalán, Chilében pedig sikeresen óvták meg a veszélyeztetett állatfajok közül a pumákat, a rheákat és a  huemul szarvasokat is.

Baltic Trails - Észtország, Lettország, Litvánia

A Baltic Forest Trail egy lélegzetelállító túraútvonal, ami a balti államokon halad keresztül. A nagyobb, E11 európai túraútvonal része, amely Hollandiából indul és Észtország fővárosába vezet. A Riga és Tallinn között húzódó 1060 kilométeres szakasz Metsa Trail néven ismert és páratlan tájakon halad keresztül.

Eco-Lodges - Dél-Afrika

Dél-Afrikában számos olyan öko-kunyhó található, amelyek a vidék vad szépségeibe vezetnek be. Ezek a létesítmények kivételesen környezetbarát módon üzemelnek, már a tervezésüket is a fenntartható anyaghasználat jellemzi, működésüket pedig a megújuló energiának köszönhetik. 

Az elmúlt években Dél-Afrikában igen népszerűvé váltak a környezetbarát szállások, amelyek jó lehetőséget kínálnak a turistáknak arra, hogy úgy merüljenek el a természetben, hogy közben minimálisra csökkentik ökológiai lábnyomukat.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

lonely planet | nagy sztori | úti cél | ökológiai lábnyom | környezetvédelem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom