Close
Ez a pazar hongkongi étterem lényegében egy brit teaházba oltott kínai kantin

Ez a pazar hongkongi étterem lényegében egy brit teaházba oltott kínai kantin

Az új dim-sum éttermet akár kultúrákat egyesítő úttörőként is aposztrofálhatjuk: egyszerre hozza a kortárs és a retrohangulatot.

Az éttermet a sanghaji és hongkongi irodával bíró Linehouse tervezőiroda álmodta meg. Maga a hely John Anthonyról kapta a nevét – róla annyit érdemes tudni, hogy ő volt az első kínai születésű ember, aki brit állampolgárságot kapott még 1805-ben.

Anthony a Kelet-Indiai Társaságnak dolgozott Londonban, ahol koszttal és kvártéllyal fogadta a városba érkező kínai tengerészeket. Az étterem enteriőrje az ő életútjára reflektál, felidézve a keleti, a nyugati, valamint a gyarmatosítás korának építészeti stílusait, és felhasználva az útjába került anyagokat a kézzel készült üveges csempéktől kezdve a terrakottán át a kézi szövésű kosarakig.

Egy eléggé figyelemfelkeltő, fehér árnyalatokkal megfestett lépcsősoron juthatnak le a vendégek az étterembe, ahol az ívelt mennyezetű főétkező immáron a londoni raktárak hangulatvilágát idézi, miközben a Kínából érkezett terrakotta padló a hatalmas ország vidéki jellemzőit hozza.

A kínai és a gyarmatosítás korabeli építészet fúziója leginkább a bárban csíphető el, ott az üvegvitrin, az egyedi tervezésű fonott bútorok és az aranyban, valamint bordóban pompázó szövetek tanúskodnak erről. Hogy még egy csavar legyen a dologban, kevés indusztriális hatás is felfedezhető a helyen, köszönhetően az ipari raktártetőre emlékeztető, ívelt mennyezetről lelógatott lámpáknak.

Az étterem privát része hátul található, ott bensőségesebb hangulatban étkezhetnek a vendégek, miközben figyelhetik a sürgés-forgást a konyhában.

Színorgiában biztosan nem szenved hiányt a látogató, gondoljunk csak a kék és zöld csempével burkolt padlóra vagy a türkiz árnyalatú függönyre.

A hangulatfokozásért egy helyi művész jóvoltából a 18. századi brit–kínai kereskedelem történetét elmesélő illusztrációk felelnek. Apropó történelem: a mosdóajtókon található kör alakú ablakok a Kelet-Indiai Társaság hajóira utalnak.

A John Anthony egyébként a trendeknek megfelelően rendkívüli figyelmet fordít a fenntarthatóságra: az ételek és az italok egy része mellett az étlap és az alátétek is újrahasznosított anyagok felhasználásával készültek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom