Close
Ez a pazar hongkongi étterem lényegében egy brit teaházba oltott kínai kantin

Ez a pazar hongkongi étterem lényegében egy brit teaházba oltott kínai kantin

Az új dim-sum éttermet akár kultúrákat egyesítő úttörőként is aposztrofálhatjuk: egyszerre hozza a kortárs és a retrohangulatot.

Az éttermet a sanghaji és hongkongi irodával bíró Linehouse tervezőiroda álmodta meg. Maga a hely John Anthonyról kapta a nevét – róla annyit érdemes tudni, hogy ő volt az első kínai születésű ember, aki brit állampolgárságot kapott még 1805-ben.

Anthony a Kelet-Indiai Társaságnak dolgozott Londonban, ahol koszttal és kvártéllyal fogadta a városba érkező kínai tengerészeket. Az étterem enteriőrje az ő életútjára reflektál, felidézve a keleti, a nyugati, valamint a gyarmatosítás korának építészeti stílusait, és felhasználva az útjába került anyagokat a kézzel készült üveges csempéktől kezdve a terrakottán át a kézi szövésű kosarakig.

Egy eléggé figyelemfelkeltő, fehér árnyalatokkal megfestett lépcsősoron juthatnak le a vendégek az étterembe, ahol az ívelt mennyezetű főétkező immáron a londoni raktárak hangulatvilágát idézi, miközben a Kínából érkezett terrakotta padló a hatalmas ország vidéki jellemzőit hozza.

A kínai és a gyarmatosítás korabeli építészet fúziója leginkább a bárban csíphető el, ott az üvegvitrin, az egyedi tervezésű fonott bútorok és az aranyban, valamint bordóban pompázó szövetek tanúskodnak erről. Hogy még egy csavar legyen a dologban, kevés indusztriális hatás is felfedezhető a helyen, köszönhetően az ipari raktártetőre emlékeztető, ívelt mennyezetről lelógatott lámpáknak.

Az étterem privát része hátul található, ott bensőségesebb hangulatban étkezhetnek a vendégek, miközben figyelhetik a sürgés-forgást a konyhában.

Színorgiában biztosan nem szenved hiányt a látogató, gondoljunk csak a kék és zöld csempével burkolt padlóra vagy a türkiz árnyalatú függönyre.

A hangulatfokozásért egy helyi művész jóvoltából a 18. századi brit–kínai kereskedelem történetét elmesélő illusztrációk felelnek. Apropó történelem: a mosdóajtókon található kör alakú ablakok a Kelet-Indiai Társaság hajóira utalnak.

A John Anthony egyébként a trendeknek megfelelően rendkívüli figyelmet fordít a fenntarthatóságra: az ételek és az italok egy része mellett az étlap és az alátétek is újrahasznosított anyagok felhasználásával készültek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom