Korzika mesés függősétánya megszelídíti a hullámokat

Új arcát mutatja meg a korzikai tengerpart.

Korzika második legnagyobb városában, Bastiában a Dietmar Feichtinger Architectes egy egészen különleges sétányt álmodott meg.

Az Aldilonda névre keresztelt utat helyi építészekkel valósították meg, a cél pedig az volt, hogy a páratlan sziklafal, a vár és a folyamatosan mozgásban lévő tenger között még szorosabb kapcsolatot hozzanak létre.

A végeredmény egy valóban csodálatos sétány lett, amely minden pillanatban tengerparti sétára vagy kerékpározásra szólít fel.

Az Aldilonda-sétány a partvonalat követi öt méterrel a tengerszint felett. Az építmény stabilitását biztosító szikla Bastia erődjének természetes alapját adja, az erődfal melletti partszakasz pedig ezidáig csupán részben volt járható. Az ösvény egy ponton kiszélesedik, és pihenőhelyet kínál a sétálóknak.

Az új út egyben egy új perspektívát is nyit a nyílt tenger fölött. A lágyan ívelt ösvénynél – bár tulajdonságaiban kontrasztban áll a monumentális sziklafallal – tökéletes harmóniába kerül a két anyag egymással.

A sétány közvetlen kapcsolatban van a tengerrel, és egyedülálló módon képes arra, hogy a vad hullámokat megszelidítse. Amikor ugyanis a tenger háborog és hullámai magasra csapnak, a víz behatol az építmény rozsdamentes acélból készült rácsaiba, amely így csökkenti a tenger elementáris erejét.

A sétány északi vége egy lépcsősorhoz kapcsolódik, amely összeköti az utat a régi kikötővel. A Jetée du Dragon rakpart fala pedig akadálymentes kialakítást kapott, a kikötő felől a függő sétálóút mindenki számára – időseknek, mozgáskorlátozottaknak, babakocsis szülőknek, sőt, még görkorcsolyázóknak is – elérhetővé válik.

 

Hegy a tengerben – röviden így szokták jellemezni Korzikát, amelynek középső részét valóban hatalmas hegyek, völgyek, erdők tagolják. Az Orma Architettura által tervezett kilátópontoknak köszönhetően pedig jól megnézhetjük magunknak ezt a vidéket.

Te szeretnél utazni 2021-ben?

(Fotók: David Bureau)

utazás | franciaország | építészet | Korzika | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom