Közel-Kelet válasza a tejeskávéra megér egy próbát - aztán többet is

A keleti fűszerekkel gazdagított, pudingállagú ital vallásokon, kontinenseken és évszázadokon ível át.

A sahlab tej, cukor és fűszerek sűrű keveréke,  a keresztény palesztinok számára pedig a karácsonyi szezon meghitt kelléke. Alapja eredetileg az orchidea gumóiból készült sahlabpor volt, amelyet az oszmán időktől kezdve használtak sűrítőanyagként különböző desszertekben és italokban.

Mostanra azonban a növényfaj a kihalás szélére került, a sahlabpor előállítása pedig fenntarthatatlanná vált, ezért

az összetevőt kukoricakeményítő és rózsa- vagy narancsvirágvíz kombinációjával helyettesítik, amit tejjel, cukorral és meleg hatású fűszerekkel, például fahéjjal vagy kardamommal kevernek össze, majd pisztáciával és kókuszdióval szórnak meg.

A sahlab különböző változatai a Közel-Kelet több országában is elterjedtek, például Izraelben, Libanonban, Szíriában és Jordániában is gyakran kerülnek az asztalra vallástól függetlenül, és Törökországban is előszeretettel fogyasztják, ahonnan salep néven híresült el.

Íme, Blanche Shaheen szakácskönyvszerző receptje:

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál (26 g) kukoricakeményítő
  • 4 csésze (950 ml) hagyományos vagy növényi tej
  • ⅓ csésze (65 g) cukor
  • 1 teáskanál (5 ml) rózsa- vagy narancsvirágvíz
  • ⅓ csésze (25 g) kókuszreszelék vagy -pehely
  • ⅓ csésze (40 g) apróra vágott pisztácia
  • Fahéj, ízlés szerint

Elkészítése:

  • Keverjük el a kukoricakeményítőt fél csésze (120 ml) tejben, amíg fel nem oldódik, majd tegyük félre. A maradék tejet forraljuk fel a cukorral, majd lassú tűzön kevergessük, míg a cukor feloldódik
  • Adjuk hozzá a kukoricakeményítős tejet
  • Lassú tűzön 10 percig főzzük, folyamatosan kevergetve, hogy ne képződjenek csomók
  • Adjuk hozzá a rózsa- vagy narancsvirágvizet, keverjük keverjük össze, és tálaljuk kis csészékben
  • A tetejükre tegyünk egy-egy teáskanál pisztáciát és kókuszt, szórjuk meg fahéjjal és tálaljuk
Nemrég a szintén mesés vietnami kávéról írtunk, amit nemcsak a kávézás rajongóinak, hanem mindenkinek érdemes legalább egyszer az életben megkóstolnia.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

sahlab | közel-kelet | ital | kávé

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom