A keleti fűszerekkel gazdagított, pudingállagú ital vallásokon, kontinenseken és évszázadokon ível át.
A sahlab tej, cukor és fűszerek sűrű keveréke, a keresztény palesztinok számára pedig a karácsonyi szezon meghitt kelléke. Alapja eredetileg az orchidea gumóiból készült sahlabpor volt, amelyet az oszmán időktől kezdve használtak sűrítőanyagként különböző desszertekben és italokban.
Mostanra azonban a növényfaj a kihalás szélére került, a sahlabpor előállítása pedig fenntarthatatlanná vált, ezért
az összetevőt kukoricakeményítő és rózsa- vagy narancsvirágvíz kombinációjával helyettesítik, amit tejjel, cukorral és meleg hatású fűszerekkel, például fahéjjal vagy kardamommal kevernek össze, majd pisztáciával és kókuszdióval szórnak meg.
A sahlab különböző változatai a Közel-Kelet több országában is elterjedtek, például Izraelben, Libanonban, Szíriában és Jordániában is gyakran kerülnek az asztalra vallástól függetlenül, és Törökországban is előszeretettel fogyasztják, ahonnan salep néven híresült el.
Íme, Blanche Shaheen szakácskönyvszerző receptje:
Hozzávalók:
- 3 evőkanál (26 g) kukoricakeményítő
- 4 csésze (950 ml) hagyományos vagy növényi tej
- ⅓ csésze (65 g) cukor
- 1 teáskanál (5 ml) rózsa- vagy narancsvirágvíz
- ⅓ csésze (25 g) kókuszreszelék vagy -pehely
- ⅓ csésze (40 g) apróra vágott pisztácia
- Fahéj, ízlés szerint
Elkészítése:
- Keverjük el a kukoricakeményítőt fél csésze (120 ml) tejben, amíg fel nem oldódik, majd tegyük félre. A maradék tejet forraljuk fel a cukorral, majd lassú tűzön kevergessük, míg a cukor feloldódik
- Adjuk hozzá a kukoricakeményítős tejet
- Lassú tűzön 10 percig főzzük, folyamatosan kevergetve, hogy ne képződjenek csomók
- Adjuk hozzá a rózsa- vagy narancsvirágvizet, keverjük keverjük össze, és tálaljuk kis csészékben
- A tetejükre tegyünk egy-egy teáskanál pisztáciát és kókuszt, szórjuk meg fahéjjal és tálaljuk
(Forrás: BBC, képek: Getty Images)
sahlab | ital | közel-kelet | kávé
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!