Close
Közelebb kerülhetünk a japán művészhez, aki a világ legszebb rajzfilmjeit rendezi

Közelebb kerülhetünk a japán művészhez, aki a világ legszebb rajzfilmjeit rendezi

Mijazaki Hajao legalább akkora rajongótáborral rendelkezik, mint Walt Disney. Az Oscar-díjas rendező és grafikus nemcsak Ázsiában népszerű, hiszen a kultúra szerelmesein túl mindazok is elismerik és szeretik, akiknek fontos a valódi tartalommal bíró, megkapó rajzfilm. Gyerekek és felnőttek egyaránt lelkesednek a Chihiro szellemországban vagy A könyvek hercege című alkotásaiért. A mesterről szóló, exkluzív, majdnem négyórás, négyetapos dokumentumfilmet is megtekinthetjük a kényszerpihenőnk alkalmával. 

Ha annyira nem ismernénk a rendező-rajzolót, megosztunk róla néhány érdekes információt, melyekből azonnal kiderül, hogy egészen különleges alkotó. Az NHK World Japan honlapján találjuk a négy részből álló dokumentumfilmet, amivel közelebb kerülhetünk a Mijazaki Hajao egyedi látásmódjához, az alkotói folyamataihoz is.

  • A művész fontosnak tartja, hogy filmjeiben ne használjanak sok CGI technológiát. Nem engedi, hogy a CGI utómunka tíz százaléknál nagyobb arányú legyen a kész rajzfilmben.
  • Mijazaki sosem tudja, hogyan fog végződni a filmje, amikor nekiáll az első skicceknek. Csak sodródik és sodródik az árral.
  • Szeret újrahasznosítani. Filmstúdiója, a Ghibli megannyi filmjében néhány alkalommal megjelennek az ugyanolyan vagy hasonló figurák.
  • A Chihiro szellemországban című 2001-es film nemcsak Oscar-díjas, de 2016-ig a japán filmművészet legtöbb bevételét hozó alkotása volt.
  • Csodás mesevilágának karakterei között nincsenek kifejezetten jó vagy gonosz hősök. Mindenkiben találunk jó és rossz tulajdonságokat is. Ennél bölcsebb alaptézise pedig nem is lehetne egy alapvetően gyerekeknek szánt, de felnőtteknek is kedves műfajban.

Ez is érdekelhet:

japán filmművészet | japán kultúra | Miyazaki Hayao | filmrendező | film

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram