Ezért a különleges együttállásért érdemes lesz felnézni az égre

Április 10-én különleges bolygóegyüttállás lesz megfigyelhető, mint arra a Svábhegyi Csillagvizsgáló felhívja a figyelmet.

Szabad szemmel is jól megfigyelhető lesz a kora tavaszi estéket még mindig beragyogó Jupiter és tőle jobbra, mindössze három és fél fokra a kétnapos, cérnavékony holdsarló. 20 óra 20 perckor a páros még tizenöt fokos magasságban jár a nyugati ég alján.

Illusztráció

Szintén felbukkan a kékeszöld Uránusz alig két fokkal a Jupiter felett, valamint az év egyik legszebb üstököse, a 12P/Pons-Brooks, a holdsarló alatt három fokkal. Aki megnézné ez utóbbiakat is, annak érdemes elővennie egy nagyobb kézitávcsövet, valamint megvárni, míg teljesen besötétedik az égbolt. 20 óra 50 perc körül már mindkét égitest jól látszik, de addigra a Jupiter-Hold páros tíz fokos, az üstökös pedig mindössze hét fokos magasságba süllyed.

A láthatósága végén járó Jupiter 2023 májusában tért vissza a hajnali égboltra, a Naphoz közeledve azonban lassan eltűnik az esti szürkület fényében. Szintén most lesz az utolsó lehetőség az Uránusz megpillantására.

A 12P/Pons-Brooks üstökös április 21-én ér perihéliumba, vagyis pályájának a Naphoz legközelebbi pontjára, de ekkor már nem lesz látható. Legközelebb 71 év múlva ér újra a Föld közelségébe. A Jupiterhez és az Uránuszhoz hasonlóan a 12P/Pons-Brooks láthatóságának is az egyik utolsó alkalma lesz az este.

A holdsarlót viszont továbbra is megcsodálhatjuk, és a Hold megvilágítatlan oldalának derengése, a hamuszürke fény szabad szemmel is jól látszik majd. Április 11. és 13. között az egyre növekvő tavaszi holdsarló krátereit a Svábhegyi Csillagvizsgálóban is megfigyelhetjük.

Ezek a világon a legjobb helyek, ha a csillagos égboltban gyönyörködnénk, itt pedig Magyarország csillagösvényei hívogatnak.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

12P/Pons-Brooks | csillagászat | jupiter | égbolt | hold

FOLYTASD EZZEL

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Álomesküvői helyszínt keresel? Van két nagyszerű ötletünk

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom