Close
Hét misztikusan vadregényes erdő, amelyről nehéz elhinni, hogy tényleg létezik

Hét misztikusan vadregényes erdő, amelyről nehéz elhinni, hogy tényleg létezik

Mintha csak fantasy filmek díszletének generálták volna őket, azonban ezek a helyek tényleg léteznek, méghozzá van, amelyik több száz éve.

Sok furcsa, vadregényes erdő létezik a világon, amely teljesen úgy fest, mintha pusztán a fantázia szüleménye lenne. Kanyargós ligetek, sötét, titokzatos ösvények, kísértetjárta fasorok, nem evilági tájak. Íme, nyolc a világ legkülönlegesebb erdeiből.

Wistman’s Wood, Devon, Anglia

A délnyugat-angliai Wistman’s Wood az egyik legmagasabban fekvő tölgyes Nagy-Britanniában, és az őshonos hegyvidéki tölgyesek kiemelkedő példája. A talajt jórészt mohalepte sziklatömbök alkotják, és ettől olyan hatást kelt, mintha évszázadok óta nem járt volna itt ember. A kövek között utat törő fák göcsörtös, csavarodó ágai még varázslatosabb hangulatot teremtenek.

Gryfino-erdő, Lengyelország

A görbe erdőként is ismert fenyőliget fáinak formáját valószínűleg emberkéz alakította, de máig nem lehet tudni, hogyan és milyen célból. A  négyszáz fát Nowe Czarnowo lakosai ültették 1930 körül, és talán bútorkészítéshez vagy hajóépítéshez akarták használni az alapanyagot, de minderre már nem derülhetett fény, mert a település a második világháborúban elpusztult.

Puzzlewood, Coleford, Anglia

A gloucestershire-i Kirakós erdő mintha egyenesen A Gyűrűk Urából lépett volna elő, de állítólag pont fordítva történt, és a helyszín adott ihletet a műhöz.

A sűrű erdőt már a 19. század romantikusai felfedezték maguknak, és több mint egy mérföld hosszú ösvényt alakítottak ki benne, amely fahídjaival festői sétákra csábít a különös sziklaképződmények, titkos barlangok és ősi fák mágikus útvesztőjében.

Csangcsiacsie Nemzeti Park, Kína

Az ország délkeleti részén, Hunan tartományban található erdőparkot egymás mellett szürreálisan sorakozó, hatalmas homokkőtornyok alkotják, amelyek minden repedéséből növények nőnek, a völgyek és szurdokok között csobogó patakok futnak. Ez a mesebeli táj inspirálta a Pandora bolygó egyes részeit az Avatarban, a park egyik kőtornyát pedig a film után át is nevezték Avatar Hallelujah-hegynek.

Fa-hegy, Ylöjärvi, Finnország

A finnországi Fa-hegyet borító fasorok már ránézésre is mintha titkos tervnek engedelmeskedve nőnének: az erdőt  a dombbal együtt Dénes Ágnes magyar származású amerikai konceptuális és land art-művész tervezte, majd a tizenegyezer ember tizenegyezer fával ültette be a hegycsúcsból kisugárzó spirál alakjában. A hegy, amely tíz éves munkálatok után 1992-re készült el, védett terület, amelyet legalább négy évszázadon át kell gondozni, így végül őserdővé válik.

Baobabok útja, Morondava, Madagaszkár

Bár ezt a madagaszkári utat szegélyező fák ritkásan állnak, mégis fantasztikus látványt nyújtanak. Az itt található hatalmas fák közül nem egy van, amelyik már több mint nyolcszáz éves, és az egész környék olyan hangulatot áraszt, mintha valamely nem földi ökoszisztémában járnánk.

The Dark Hedges, Ballymoney, Észak-Írország

A sötét sövény nevű bükksorokat a 18. században ültette az itt élő család a birtokra felvezető út mellé azzal a szándékkal, hogy természetes alagutat alkossanak. A fák kísérteties erdővé nőtték ki magukat, amely úgy fest, mintha titokzatos kalandok kapuja lenne. Nem csoda, hogy a Trónok harcában is helyet kapott.

Ha nem tudsz betelni az erdőkkel, akkor tovább nézelődhetsz a világ legszebbjei között.

(Forrás: Atlas Obscura, képek: Getty Images)

 

 

 

fák | nagy sztori | természet | fantasy | kirándulás

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram