Home office-ban is lehet haladni a munkával? Ebből a kutatásból kiderül az igazság

Miután a járvány alatt több cég is lehetővé tette az otthoni munkát a dolgozóinak, sok munkaadó tartott attól, hogy a tömeges home office-ra váltás elkerülhetetlenül a termelékenység csökkenéséhez vezet, így megpróbálta az első adandó alkalommal visszaterelni a dolgozókat az irodába.

Most azonban kutatás készült erről a kérdésről a Deloitte tanácsadó cég valamint a Bécsi és Grazi Egyetem jóvoltából, melynek eredményei nem támasztják alá a félelmeket. Éppen ellenkezőleg, azt bizonyítják, hogy a produktivitás valójában nőtt az otthoni munka során. Legalábbis rövid távon. A biztató eredmények mellett egyre több alkalmazott is igényli ezt a lehetőséget, így a tanulmány szerint azok a cégek, amelyek nem kínálnak otthonimunka-opciót, kevésbé lesznek versenyképesek.

Ausztria érdekes példa az otthoni munkavégzés terén, mivel 2021 decemberében a kormány adókedvezményt vezetett be az otthondolgozóknak.

A megkérdezett hatszáz vállalat körülbelül kilencven százaléka kínál alkalmazottainak otthondolgozási lehetőséget, és az alkalmazottak legalább fele él is vele. A munkavállalók átlagosan heti két-három napot dolgoznak otthonról, és az esetek legalább felében ezt az időt maguk oszthatják be.

A cégek körülbelül hatvan százaléka azt tapasztalta, hogy nőtt az otthonról dolgozók termelékenysége, nagyrészt azért, mert könnyebben tudnak koncentrálni.

Mindössze a vállalatok hat százaléka számolt be arról, hogy csökkent a produktivitás.

Az új helyzet azonban új kihívásokkal is járhat, például az új alkalmazottak felvételi folyamatát megnehezíthet, ha sokan dolgoznak az irodán kívül. Így az új alkalmazottak gyakran nem lépnek személyes kapcsolatba a kollégáikkal, és nehezebben alakulhat ki a lojalitás is a csapathoz és a munkaadóhoz. Emellett a kutatók rámutatnak, hogy az otthoni munka csökkenti a kapcsolatépítési lehetőségeket, ez pedig csökkentheti az új ismeretségekből születő új projektek lehetőségét.

Ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy a home office-ban az ember egyre inkább elszigetelődik, és hajlamos gyorsabban kiégni, mintha irodában dolgozna.

Ennek oka lehet a produktivitás kezdeti felfutása is, míg az irodai kultúra lehetőséget teremt a lazább időbeosztásra és a társasági életre. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a videomegbeszélések segíthetnek enyhíteni ezeket a problémákat, de a munkaadóknak meg kell találniuk a módját, hogy stabil egyensúlyt teremtsenek az irodai és az otthoni munka között.

Egy másik kutatásból az is kiderült, melyik országban a legjobbak a feltételek a távmunkához. Aki pedig ezt a távoli falut választja digitális nomád életmódjához, történelmet írhat.

(Forrás: The Mayor, képek: Unsplash)

otthoni munka | távmunkás | távmunka | otthoni munkavégzés | home office

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom