A Pireneusok hegyeiben található La Molina Spanyolország legrégebbi síközpontja. A globális felmelegedéssel párhuzamosan azonban az üdülőhely, ahogy sok más síterep is szerte a világon, egyre inkább a műhóra szorul.
Ennek azonban ára van: az előállítás mindenhol víz- és energiaigényes, Spanyolország ráadásul különösen hosszan tartó és súlyos aszállyal küzd. Ezért La Molina a következő három évben egy olyan új hógyártó technológiát tesztel, amely kevésbé erőforrás-igényesnek ígérkezik, és melegebb időben is lehet vele havat készíteni.
A technológiát a barcelonai Hólaboratóriumban fejlesztik, és lényege, hogy a hóágyúkba kerülő vízhez bizonyos ásványi anyagokat, földpátokat adnak. Ezzel a felhőkben zajló folyamatokat próbálják lemásolni.
A laboratóriumi tesztek során azt találták, hogy az eljárással nagyjából harminc százalékkal csökkennek az energiaköltségek, miközben egy-másfél fokkal magasabb hőmérsékleten is elő lehet állítani a havat, mint a megszokott módszerekkel.
A következő három évben a La Molina mellett a régió két másik síterepén is tesztelik majd a technológiát, hogy kiderüljön, mennyire működik jól a különböző körülmények között. Az éles tesztek során a hatékonyság mellett a környezeti hatást is vizsgálják.
A kritikusok szerint azonban ez is csak időleges megoldást jelenthet, ha beválik, a felmelegedés ugyanis előbb-utóbb teljesen ellehetetleníti a hógyártást is.
Most azonban még szerencsére találunk olyan sípályákat, ahol nem kell hóhiánytól tartanunk, illetve a hagyományos hóágyúkkal szórt technikai hóval kiegészítve a viszonylag enyhébb időben is lehet síelni, ahogy azt nemrég magunk is tapasztaltuk Szlovéniai utunk során.
(Forrás: CNN, képek: Getty Images)
hóágyú | sípálya | tél | síterep | barcelona | tudomány
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!