Egy aprócska, dán sziget, amely a világ legjobb éttermeit látja el sóval

Egy igazán jó étteremben a legapróbb részletek is számítanak. És aki járt már Dánia csúcséttermeinek valamelyikében, könnyen lehet, hogy az egyik parányi részletet – a sót – épp Dánia észak-keleti részének egyik, alig száz négyzetkilométeres szigetéről kóstolhatta.

Læsø – A sziget és a sómanufaktúra

Læsø szigetén a középkorban minden a sóról szólt. A 16. században mégis királyi rendelettel tiltották be a termelést, mivel az eljáráshoz használt nagy mennyiségű tűzifa miatt a sziget szinte teljes faállománya hamuvá lett.

Több száz évvel és jelentős erdőtelepítésekkel később, 1991-ben, egy régészeti kutatás és egy foglalkoztatási projekt kombinációjával rekonstruálták a középkori sókészítés egyik bázisát. 2004 óta Læsø-ban újra stabil pont és remek üzlet a só. Ráadásul, miközben helyi, munkanélküli fiataloknak adott perspektívát, környékbeli alapanyagokkal dolgozó éttermeknek teremtett lehetőséget arra, hogy az ételeikhez használt sót hazaira cseréljék.

A Læsø só annyira népszerű lett, hogy a termelés rövid idő alatt évi két tonnáról nyolcvanötre ugrott, és ma már olyan top éttermek használják, mint a két Michelin-csillagos Noma és a nyáron nyitott új Alchemist, amely a dán molekuláris konyha már-már polgárpukkasztó fenegyerekének, Rasmus Munknak, és a három Michelin-csillagos, koppenhágai Geranium befektetőjének közös helye.

Így készül a Læsø só

A sókészítés lelke Læsø-ban a Rønnerne-nél ásott kutak sós vize, és az a Poul Christensen, aki a sókészítés folyamatát az újraindulást követően tökéletesítette. A só előállítása nem ölt ipari formát, és egy nagyon egyszerű, de egyedi eljárással, a bepárlással történik.

A közel tizenöt százalék sótartalmú talajvizet hatalmas vasedényekben melegítik, egészen addig, amíg a só kikristályosodik. Ezután a sót nagy, fonott kosarakba rakják, hogy a felesleges víz lecsepegjen, végül szárítják és csomagolják. Persze kezdetben mindez nem volt ennyire egyszerű, és az is előfordult, hogy a rosszul megválasztott párlási hőfok miatt a só keserű lett.

A sópárló népszerűségét jól mutatja, hogy évente már több mint hetvenötezer látogatót fogadnak az üzemben, és ezt az apró sziget igyekszik is kihasználni.

A hátramaradt sós víz ásványianyag-tartalma és élettani hatása például a Holt-tenger vizéhez hasonló, ezért a Læsø Kur spában évek óta tudják hasznosítani a sókészítés melléktermékét gyógyászati és wellnesskezelésekhez. A pikkelysömör-terápiában például kifejezetten eredményesen alkalmazzák, de a gyógyító sós medencék, a sóradír és a sós masszázsok is népszerűek.

Læsø, a són túl

A szigetre érkező vendégeket a sómaufaktúrán kívül nyugalom és harmónia fogadja. A kellemes strandok és hangulatos éttermek mellett – ahol a friss, helyi langusztát kötelező megkóstolni – Læsø tradicionális, tengeri hínárból szőtt házai is ikonikusak.

A sziget harminckét különleges házának tetőszerkezetéhez egyedi szövési módszert alkalmaztak: a hínárt és a fát sós vízzel impregnálták, megakadályozva így az elegy bomlását. Az 1600-as években kifejlesztett technika nemcsak olcsó és tűzálló tetőt eredményezett, de több száz évre biztosított tökéletes fedést a házaknak.

Ez is érdekelhet:

Az egyik legnagyobb ginkollekcióért az Azori-szigetekre kell utazni

Az Azori-szigetekre elsősorban a páratlan kirándulásokért, természetjárásokért érkezünk. Azt nem is sejtettük, hogy egy igazi ginszentélyt rejtegetnek.

(Fotók: Læsø salt, Noma)

noma | Læsø | the alchemist | sziget | étterem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom