Egy igazán jó étteremben a legapróbb részletek is számítanak. És aki járt már Dánia csúcséttermeinek valamelyikében, könnyen lehet, hogy az egyik parányi részletet – a sót – épp Dánia észak-keleti részének egyik, alig száz négyzetkilométeres szigetéről kóstolhatta.
Læsø – A sziget és a sómanufaktúra
Læsø szigetén a középkorban minden a sóról szólt. A 16. században mégis királyi rendelettel tiltották be a termelést, mivel az eljáráshoz használt nagy mennyiségű tűzifa miatt a sziget szinte teljes faállománya hamuvá lett.
Több száz évvel és jelentős erdőtelepítésekkel később, 1991-ben, egy régészeti kutatás és egy foglalkoztatási projekt kombinációjával rekonstruálták a középkori sókészítés egyik bázisát. 2004 óta Læsø-ban újra stabil pont és remek üzlet a só. Ráadásul, miközben helyi, munkanélküli fiataloknak adott perspektívát, környékbeli alapanyagokkal dolgozó éttermeknek teremtett lehetőséget arra, hogy az ételeikhez használt sót hazaira cseréljék.
A Læsø só annyira népszerű lett, hogy a termelés rövid idő alatt évi két tonnáról nyolcvanötre ugrott, és ma már olyan top éttermek használják, mint a két Michelin-csillagos Noma és a nyáron nyitott új Alchemist, amely a dán molekuláris konyha már-már polgárpukkasztó fenegyerekének, Rasmus Munknak, és a három Michelin-csillagos, koppenhágai Geranium befektetőjének közös helye.
Így készül a Læsø só
A sókészítés lelke Læsø-ban a Rønnerne-nél ásott kutak sós vize, és az a Poul Christensen, aki a sókészítés folyamatát az újraindulást követően tökéletesítette. A só előállítása nem ölt ipari formát, és egy nagyon egyszerű, de egyedi eljárással, a bepárlással történik.
A közel tizenöt százalék sótartalmú talajvizet hatalmas vasedényekben melegítik, egészen addig, amíg a só kikristályosodik. Ezután a sót nagy, fonott kosarakba rakják, hogy a felesleges víz lecsepegjen, végül szárítják és csomagolják. Persze kezdetben mindez nem volt ennyire egyszerű, és az is előfordult, hogy a rosszul megválasztott párlási hőfok miatt a só keserű lett.
A sópárló népszerűségét jól mutatja, hogy évente már több mint hetvenötezer látogatót fogadnak az üzemben, és ezt az apró sziget igyekszik is kihasználni.
A hátramaradt sós víz ásványianyag-tartalma és élettani hatása például a Holt-tenger vizéhez hasonló, ezért a Læsø Kur spában évek óta tudják hasznosítani a sókészítés melléktermékét gyógyászati és wellnesskezelésekhez. A pikkelysömör-terápiában például kifejezetten eredményesen alkalmazzák, de a gyógyító sós medencék, a sóradír és a sós masszázsok is népszerűek.
Læsø, a són túl
A szigetre érkező vendégeket a sómaufaktúrán kívül nyugalom és harmónia fogadja. A kellemes strandok és hangulatos éttermek mellett – ahol a friss, helyi langusztát kötelező megkóstolni – Læsø tradicionális, tengeri hínárból szőtt házai is ikonikusak.
A sziget harminckét különleges házának tetőszerkezetéhez egyedi szövési módszert alkalmaztak: a hínárt és a fát sós vízzel impregnálták, megakadályozva így az elegy bomlását. Az 1600-as években kifejlesztett technika nemcsak olcsó és tűzálló tetőt eredményezett, de több száz évre biztosított tökéletes fedést a házaknak.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Læsø salt, Noma)
noma | só | étterem | Læsø | sziget | Laesoe
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!