Mutatunk nyolc okot, amiért mindenképp el kell jutni Nápolyba

Miért éppen Nápoly? Kapásból adunk nyolc remek indokot, miért kell ellátogatni ebbe a folyton lüktető, vérbeli olasz városba!

Mert olyat láthatunk, amit máshol nem: Napoli Sotterranea

Nápoly egyik legérdekesebb látnivalója a Napoli Sotterranea, az óváros alatt húzódó barlangrendszer.

Napoli Sotteranea tulajdonképpen Nápoly föld alatti városa, melyet régi vízvezetékek, katakombák és alagutak rendszere alkot.

A föld alatti komplexum a Vezúv vulkáni hamuja után maradt tufarétegekre épült. Itt található a leghíresebb és ma is látogatható nápolyi katakomba, a San Gennaro ókeresztény temető.

Mert minden utcasarkon megelevenedik a múlt: Palazzo Reale Napoli

Piazza del Plebiscito téren található a 17. századi Királyi Palota (Palazzo Reale Napoli), ami a régi korok fényűzésének és az impozáns uralkodói életnek állít emléket.

Gyönyörűen berendezett termeket, változatos szobákat és a festészet remekműveit tekinthetik meg az ideérkezők.

Mert biztosan ámulatba ejt: Castel Nuovo

Nápoly egyik jelképe, és talán leghíresebb szimbóluma a Castel Nuovo. Anjou Károly a 13. században építtette ezt a várat, amelynek helyén korábban Ferenc-rendi kolostor állt. A francia építészek tervei alapján készült épületet az évek során több alkalommal átépítették és bővítették.

Az egyetlen Anjou-kori emlék a várkápolna, ami a 16. században a reneszánsz stílus jegyeit kapta.

Mert itt a legendák életre kelnek: Castel dell’Ovo

A legrégebbi vár Nápolyban, Tojásvár nevét a költőtől, Vergiliustól kapta, aki a vár egyik szobájában felfüggesztett egy vaskalitkát, benne egy lezárt üveggel, abban egy tojással és azt mondta, hogy ameddig az el nem törik, a vár mindenkori ura biztonságban van.

De eltörött, a végzet beteljesedett, és a nápolyi Anjou-ház utolsó tagja itt halt meg, legalábbis a legenda így tartja.

Mert itt minimum egyszer leesik az állad a csodától: San Domenico Maggiore

A San Domenico Maggiore, ami 1300 körül épült, Nápoly leggyönyörűbb és legérdekesebb templomai közé tartozik, tele kora reneszánsz kori munkákkal.

A díszes, kazettás mennyezet Cosimo Fanzago készítette magas oltárra vezeti a tekintetet.

Mind a huszonnégy oldalsó kápolnája bír valami érdekességgel, különösen a San Michele arkangyal kápolnája a jobb oldali hajó végében, ami egy 10. századi templomot foglal magába.

Mert tartogat valami 21. századit is: Nápoly kikötője

A Mediterráneumra és a világra nyíló történelmi kapunál érdemes megállni egy percre.

Nápoly Dél-Olaszország fő kikötője és a város szíve, gyönyörű kilátással az öblön át a Vezúvra, körben számos kávézóval és fagyizóval.

Mert mindig tartogat valamit a tarsolyában: Volcano Solfatara

Ahhoz hogy vulkánt lássunk, nem is kell a Vezúvra menni, elég ha metróra szállunk. A Pozzuoli Solfatara állomástól negyed óra gyaloglásra érhető el a Volcano Solfatara nevű alvó vulkán krátere.

A négyezer éve keletkezett vulkán utoljára 1198-ban tört ki. A kráter ma is kénes gőzt bocsát ki magából, és forró sártavak is láthatók mindenfele.

Mert mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő helyet: Museo Archeologico Nazionale

A nápolyi Régészeti Múzeum Pompejben, Herculaneumban, és a környék más régészeti helyszínein feltárt görög és római mozaikokat, festményeket, ékszereket, szobrokat őriz.

A görög és római kultúrának a világon talán legértékesebb gyűjteménye található itt.

Ez is érdekelhet:

Úgy idézi meg az olasz aranykort egy párizsi divatház, hogy legszívesebben meg sem állnánk Nápolyig

A hatvanas évek Positanója kel életre a Harmony Paris legújabb, 2018-as kollekciójában.

(Fotók: Getty Images)

Castel dell’Ovo | Volcano Solfatara | vezúv | San Domenico Maggiore | Palazzo Reale

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom