Close
Elkészültek a látványtervek, így fog kinézni a Ferihegy 1-es terminál

Elkészültek a látványtervek, így fog kinézni a Ferihegy 1-es terminál

A dizájn a TB2-mólót és a Skycourtot készítő KÖZTI-nek köszönhető.

A Ferihegy 1-es terminálról a napokban annak kapcsán írtunk, hogy az orosz-ukrán helyzet miatt ismét bekerült a légiforgalmi vérkeringésbe, most pedig hírek érkeztek a további tervekről is, melyeket Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója mutatott be az AIRportal.hu-nak.

Mint a magazin írja, 2024 nyarára szeretnék újranyitni az 1. Terminált, mely többek között új, gyalogos be- és kiszállítást lehetővé tevő mólót kapna, amely hétezer négyzetméterrel bővítené a jelenlegi, huszonnégyezer négyzetméteres területét.

A TB2-mólót és a Skycourtot is készítő KÖZTI, vagyis Középülettervező Zrt. tervei teljes egészében készen vannak, jelenleg az engedélyeztetés zajlik. A beszerzés és a kivitelezés nagyjából két évet venne igénybe.

Az 1. Terminál ugyanakkor csak a várhatóan 2028-ra elkészülő 3. Terminál nyitásáig szolgálna a reptér kapacitásának növelésére,

ekkor bezárnák, illetve alkalmanként speciális gépeket szolgálhatna majd ki. Mivel maga az 1. Terminál műemlék, szeretnék a kivételes art deco épületet maradéktalanul megőrizni.

Az itt korábban használt technológia viszont már elavult, mivel kilenc éve nem kezel utasokat. A legfontosabb fejlesztések között szerepel új, korszerű ellenőrző sávok kialakítása, a feladott poggyászokat átvizsgáló berendezések cseréje, kényelmes és utasbarát várakozóhelyek kialakítása, valamint egy új, könnyűszerkezetes móló hozzákapcsolása a régi terminálépülethez, a légi oldalon.

A meglévő forgalmi előtér bővítésével hét repülőgép-állóhelyet terveznek megvalósítani az épülettel szemben, amelyeket gyalogos és buszos kapuk szolgálnának ki.

Ha minket kérdeznének, lennének még ötleteink, hogy mi mindennel bővülhetne Ferihegy.

(Forrás: AIRportal, képek: KÖZTI/Facebook/Budapest Airport)

ferihegy | budapest airport | 1. terminál | újranyitás | 1-es terminál

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram