Close
Ez a csodálatos alpesi falu ihlette A Gyűrűk Ura legendás helyét, Völgyzugolyt

Ez a csodálatos alpesi falu ihlette A Gyűrűk Ura legendás helyét, Völgyzugolyt

Völgyzugoly mesebeli tájként jelenik meg a mozivásznon, Svájcban azonban rábukkantunk arra a parányi településre, amely a megszólalásig hasonlít a legendás filmből ismert  vidékre.

Gyakran merítünk ihletet abból a szépségből, ami körülvesz bennünket, legyen szó utazásról egy egzotikus, távoli helyre, vagy egy verssorra, ami felébreszt valamit a lelkünk mélyén. A Gyűrűk Ura megalkotása során J.R.R. Tolkient állítólag Svájc varázslatos tájai inspirálták.

Középfölde életre kel

Völgyzugoly fantasztikus világa Lauterbrunnen néven ismert kisváros mintájára született meg. A falu mögött egy magas vízesés zúdul le a hegyről, a csendes, nyugodt völgyet pedig féltve óvják a hegyek, menedéket nyújtva bárki számára, akinek szüksége van a védelemre. A városon keresztülkanyargó patak, a domboldalba épített, szerény házak, a hegyekre nyíló panoráma pontosan olyan, mint a tündék földje.

Lauterbrunnen összesen hetvenkét vízesésnek ad otthont, ami csak fokozza éteri jellegét.

A hobbit útja Völgyzugolyból

Miközben a gondolataink már Középfölde körül kavarognak, jusson eszünkbe az is, lehet, hogy Tolkien is ott kezdte saját utazását A Gyűrűk Ura világába.

Tolkien 1967-ben ezt írta fiának, Michaelnek:

Örülök, hogy megismerted Svájcot, és különösen azt a részét, amelyet valaha a legjobban ismertem, és amely a legmélyebb hatással volt rám. A hobbit útja Völgyzugolyból a Ködhegység túloldalára, az én 1911-es kalandjaimon alapul.

Így A Gyűrűk Ura egyik legfestőibb és leglélegzetelállítóbb világa, Völgyzugoly koncepciója mögött meghúzódó titok lelepleződöttt. De nem csak a Ködhegység leírásáról szóló rész az egyetlen összefüggés, ami a legendás kötet és filmes adaptáció, valamint Svájc között húzódik.

A filmesztéták szerint A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége című filmben a piramis alakú hegy a valóságban a Jungfrau.

Lauterbrunnen felfedezése

Völgyzugollyal ellentétben Lauterbrunnen felfedezése sokkal könnyebb, hiszen vonattal és autóval is könnyen megközelíthető.

A falu mellett, a főúton található parkoló tökéletes kiindulópont a környék felfedezésére. Maga a város parányi, csupán 2500 embernek ad otthont, így valóban néhány óra alatt bejárható, csendes éttermei pedig teljessé teszik az utazást.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ennek az országnak a sofőrei vallják magukat a legveszélyesebbnek
Június 1-től újabb népszerű úti cél törli el teljesen a beutazási korlátozásokat
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom