Close
Nem nagyon találni szebb helyet Svájcban a vízesések völgyénél

Nem nagyon találni szebb helyet Svájcban a vízesések völgyénél

Svájc esetében óvatosan kell bánni bizonyos jelzőkkel, de megkockáztatjuk: az UNESCO Világörökségének védelmét élvező Jungfrau-régió az alpesi ország legszebb vidéke. Olyan hely, ahol nincs nehéz dolga egy festőnek, ha élete tájképében gondolkodik és az arra járó turistának sem kell sokat agyalnia, melyik filtert használja az Insta-fotóihoz. Merthogy fölösleges. 

A régió négy városból – Grindelwald, Murren, Lauterbrunnen, Wengen –, illetve három hegyóriásból tevődik össze.

A gleccserek vájta impozáns völgyben fekvő, alig több mint kétezer lakosú Lauterbrunnen városán keresztülfolyik egy folyó, hatalmas sziklák ölelik át, képeslapra illő alpesi rétek határolják, és ha ez a csomag nem lenne elég idilli, hetvenként robajló vízesést is találni a környéken.

Svájc egyik legnagyobb természetvédelmi területe ez, ahol a meredek sziklafalakról több tucat, ötven- és százméteres zuhatag morajlik.

Közülük kiemelkedik a sziklafalak mögött bújkáló, kétszáz méter magas Trümmelbach-vízesés, valamint az ennél is nagyobb Staubbach, amely egyike Európa legnagyobb szabadon eső vízeséseinek.

Nem csoda, hogy a tökéletes alpesi életérzést megadó völgy megihlette például a fiatal J.R.R. Tolkient, aki ifjú éveiben, valamikor még a 20. század elején eljutott Lauterbrunnenbe is, amikor átutazott az Alpokon, és az álomszép környezet olyannyira elvarázsolta, hogy innen merített inspirációt a Gyűrűk ura látványvilágához.

A 13. században alapított Lauterbrunnent egyébként a legegyszerűbben Interlaken felől, vonattal vagy közúton lehet megközelíteni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Pixabay, Unsplash)

szikla | alpesi | legszebb | vízesés | táj

FOLYTASD EZZEL

Idén nem nyit ki az ország egyik legjobb síterepe

Elképesztő, mennyire befolyásolja még mindig az utazásunkat a koronavírus

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram