Ha eddig a tuti receptért bújtad az internetet, nem kell tovább keresni. Marcello Tully, egy Michelin-csillagos étterem séfjének receptje garantáltan sikert fog aratni.
Tully receptje azért zseniális, mert mindössze húsz perc alatt elkészíthető, a koronáját pedig lágy szezámöntete adja, amely dijoni mustárt, fehérborecetet és mogyorót is tartalmaz, így valóban tökéletes kiegészítője a halételnek.
Hozzávalók:
- 4 db 130 grammos lazacfilé
- 1 citrom leve
- növényi olaj
- só
- fekete bors
Szezámos dresszing:
- 2 evőkanál dijoni mustárt
- 2 evőkanál porcukor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál fehérborecetet
- 200 ml napraforgóolaj
- 250 ml mogyoróolaj
- 150 g szezámmag
- só
- bors
Paradicsomos spenótos saláta:
- 2 db paradicsom
- 100 g spenót
- 10 g kapor
- olívaolaj
Elkészítés:
- Kezdjük az öntet elkészítésével! Egy nagy tálban habosra keverjük a mustárt és a cukrot a tojássárgájával és az ecettel. Fokozatosan adjuk hozzá az olajakat a masszához, ügyelve arra, hogy az olajok jól emulgeálódjanak!
- A szezámmagot két-három perc alatt egy száraz serpenyőben pirítsuk aranyszínűre! Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá az öntethez, és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk!
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
- A saláta elkészítéséhez a paradicsomot egészben dobjuk bele forrásban lévő vízbe egyetlen percre, majd tegyük át jeges vízbe, azaz blansírozzuk! Ezt követően húzzuk le a héját, vágjuk negyedekre, és távolítsuk el a magokat! Daraboljuk fel egy centiméteres kockákra, és tegyük félre!
- A friss spenótot tegyük egy kevés olajjal együtt egy serpenyőbe, fonnyasszuk össze, közben ízesítsük sóval és borssal! Tartsuk melegen egészen a tálalásig!
- Sózzuk, borsozzuk a lazacfiléket, majd egy teljes egészében hőálló, azaz sütőbe is tehető serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat!
- Süssük a lazacot bőrével lefelé, nagyon forró olajban 2-3 percig, majd fordítsuk meg a halakat, és tegyük a serpenyőt a sütőbe további 8 percre!
- Vegyük ki a halat a serpenyőből, és hagyjuk pihenni! Közben keverjük össze a kaprot és a paradicsomot egy kevés olívaolajjal!
- A tálaláshoz elsőként halmozzunk egy kevés spenótot a tányér közepére, majd mehet rá a lazac is! Csurgassunk rá egy kevés citromlevet, majd díszítsük a kapros paradicsommal! Végül kanalazzunk a dresszingből a hal köré egy nagyobb adagot!
(Fotók: Unsplash, Getty Images)
lazac | michelin-csillag | tökéletes | tipp | recept
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!