Close
Nem találnánk ki, mit csinálnak a svédek a lebontott karácsonyfákkal

Nem találnánk ki, mit csinálnak a svédek a lebontott karácsonyfákkal

A svéd sporthorgász-szövetség egyedülálló ötlettel állt elő a karácsonyfák újrafelhasználására.

Azt találták ugyanis, hogy a lucfenyők ideális élőhelyet biztosítanak a halaknak, és arra, hogy lerakják az ikráikat. A szövetség a városi önkormányzattal, a WWF-el és más szervezetekkel együtt minden évben összegyűjti a kidobott karácsonyfákat, és összekötve, kövek segítségével leereszti őket a Stockholmban és környékén található tavakba.

A tóbéli fenyők segítségével megújulhatnak a halak veszélyeztetett élőhelyei, amelyeket nagyban érintenek a kotrások, a hajóforgalom és a kikötők.

Mint John Kärki, a Sportfiskarna projektvezetője mondta, „a halak természetes élőhelyeit felszámolták, és jelenleg nincs elegendő növényzet nekik Stockholm szennyezett vizeiben. A lucfenyőkkel azonban mesterséges zátonyokat alkothatunk“.

A svédek korábban is bizonyították már, hogy nem kell a szomszédba menniük egy kis innovációért: például csikkszedésre tanítják a varjakat, és egy új, környezetbarát sportot is feltaláltak.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

fenyőfa | svédország | vízi | halak | karácsonyfa

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram