Close
Lassan az egész világot meghódítja a svédek zöld sportja

Lassan az egész világot meghódítja a svédek zöld sportja

A közterületi szemetelés világszerte hatalmas problémát jelent: milliónyi műanyag PET palack, üres cigarettásdobozok, műanyag ételcsomagolások fekszenek az utak mellett. Ezek nagy része a folyókon keresztül az óceánokba kerül, hogy aztán gigantikus úszó szigetekké álljanak össze. A svéd futók azonban olyan mozgalmat indítottak el, amit egyre többen követnek.

Néhány évvel ezelőtt a svéd kocogók belefáradtak abba, hogy szeméttel teli parkokon keresztül kell futniuk, így létrehoztak egy addig teljesen új sportágat.

A svéd szemétszedés és edzés szavak összeolvadásából jött létre a plogging, amelynek lényege, hogy futás közben összegyűjtik az útközben talált szemetet.

A ploggerek jól felszerelve indulnak a mindennapos kocogásukra, hiszen szükségük van a futócipőn kívül gumikesztyűre és szemeteszsákra is. A sportág követői szerint ráadásul nemcsak a környezetünknek tesznek jót mozgás közben, hanem fokozzák izmaik megterhelését is, hiszen minden területet alaposan átmozgatnak.

Az, hogy időnként megállnak, összegyűjteni a hulladékot, intervall edzéssé alakítja a hagyományos futást, így még a teljesítményüket is javítani tudják. A karjuk sem pihen egyetlen percet sem, hiszen a zsákban összegyűjtött szemét egyre nehezebb terhelést jelent.

A mozgalom egyértelműen kezdi kinőni magát és lassan meghódítja az egész világot. Már applikáció is készült a futás és a szemétgyűjtés mérésére.

A Run Eco Team nevű alkalmazásra pedig még Mark Zuckerberg is elismerően csettintett egyet. Mára az appnak több mint 50 ezer felhasználója és hozzájárult 1700 kilométernyi utca, tér, erdei út és parti ösvény megtisztításához. Az a tény, hogy a Run Eco Team felhasználói hetente mintegy húsz tonna szemetet gyűjtenek össze, egyértelmű jele annak, hogy a zöld személetmód és a fenntartható gondolkodás egyre többek számára jelenti a mindennapok alapját.

Itt pedig megírtuk, hogy díjat nyert az elképesztően látványos terv, amely az óceánok szennyezésének csökkentése érdekében készült.

(Fotók: Getty Images)

környezetvédelem | plogging | szemétszedés | svédország | környezetszennyezés

FOLYTASD EZZEL

Többé nem büntetik a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztőit egy új irányelv értelmében

Tíz tipp, hogy túléld a karácsonyi őrületet

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram