Nem találnánk ki, mit csinálnak a svédek a lebontott karácsonyfákkal

A svéd sporthorgász-szövetség egyedülálló ötlettel állt elő a karácsonyfák újrafelhasználására.

Azt találták ugyanis, hogy a lucfenyők ideális élőhelyet biztosítanak a halaknak, és arra, hogy lerakják az ikráikat. A szövetség a városi önkormányzattal, a WWF-el és más szervezetekkel együtt minden évben összegyűjti a kidobott karácsonyfákat, és összekötve, kövek segítségével leereszti őket a Stockholmban és környékén található tavakba.

A tóbéli fenyők segítségével megújulhatnak a halak veszélyeztetett élőhelyei, amelyeket nagyban érintenek a kotrások, a hajóforgalom és a kikötők.

Mint John Kärki, a Sportfiskarna projektvezetője mondta, „a halak természetes élőhelyeit felszámolták, és jelenleg nincs elegendő növényzet nekik Stockholm szennyezett vizeiben. A lucfenyőkkel azonban mesterséges zátonyokat alkothatunk“.

A svédek korábban is bizonyították már, hogy nem kell a szomszédba menniük egy kis innovációért: például csikkszedésre tanítják a varjakat, és egy új, környezetbarát sportot is feltaláltak.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

svédország | horgászat | fenyőfa | karácsonyfa | halak

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom