Ezek a leggyakoribb turistaátverések, így védheted ki őket

A turisták gyakran válhatnak célzott csalások áldozatává, különösen a forgalmas európai városokban. Van azonban egy egyszerű módja annak, hogy felismerjük és megállítsuk a bajt.

Tavaly a biztosítással foglalkozó Quotezone.co.uk által közölt adatok szerint Franciaország és Spanyolország volt a két legrosszabb európai ország a turistákat ért csalások szempontjából, konkrét helyeket tekintve az Eiffel-torony és a Notre-Dame-székesegyház "emelkedett ki."

James Smith utazási szakértő elmondta, hogy az egyik leggyakoribb átverés a naivnak látszó turistákat célozza, akiknél gyakran bepróbálkoznak, mivel elsőre elég ártatlannak tűnnek. Sokszor egy étteremben vagy éjszakai klubban dolgozó barátságos helyiek keresik meg őket.

"A jelentős turisztikai központok, mint mondjuk Róma, Párizs és Barcelona tele vannak olyan rosszakarókkal, akik pénzt kérnek, klubokat reklámoznak, vagy megpróbálnak karkötőt húzni a gyanútlan bóklászó csuklójára, miközben barátságos turistának adják ki magukat" – mondta.

"Ezek a szituációk viszont gyakran azzal végződnek, hogy a turistákból pénzt csalnak ki – néha a semmiért cserébe. A legjobb módszer az ilyen utcai csalások ellen az, ha egy kicsit udvariatlanok vagyunk" – tanácsolja a szakértő.

Ha elég sokáig nem veszünk róluk tudomást, vagy nagyon szigorúan nemet mondunk, nem fogják ránk pazarolni az idejüket.

A szakértő hozzátette, hogy a csalók jellemzően olyanokhoz mennek oda, akik "izgatottnak tűnnek, hogy ott lehetnek, ahol, és nem sietnek sehová".

Ajánlott előzetesen némi kutatást végezni a helyi csalási szokásokról, mert akkor tudni fogjuk, mire kell odafigyelni. Az felkészülés abban is segíthet, hogy kevésbé érezzük magunkat elveszettnek egy idegen helyen, könnyebben beilleszkedhetünk a környezetbe, hogy kevésbé tűnjünk turistának.

Nem árt résen lenni akkor is, ha az ember Budapesten foglalna szállást vagy vonatjegyet venne.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

 

turista | utazás | trükk | szakértő | átverések

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom