Az egyik legnépszerűbb európai ország hatalmas változásokról döntött a légi közlekedésben

Franciaország már hozott hasonló intézkedést 2022 decemberében, most Spanyolország készül a sokakat érintő döntés meghozatalára. 

Spanyolország azt tervezi, betiltják azokat a rövid távú járatokat, amelyek menetideje két és fél óránál rövidebb és amelyek esetében a vonatközlekedés megoldható. Az ország így kívánja csökkenteni a légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátását. Ezenkívül fontolóra veszik a magánrepülőgépek korlátozását és a légi közlekedési ágazatban üzemanyagként használt kerozin megadóztatását.

Egy tanulmány szerint a lépéssel több mint háromszázezer tonnára csökkentené évente a szén-dioxid-kibocsátást, ami azt jelenti, hogy ennek mértéke összesen több mint harmincezer tonnával lenne kevesebb minden évben. A döntés a jelentések szerint évente huszonegyezer járatot és három millió utazót érintene.

Egy jelentés szerint az alábbi járatokat törölhetnék:

  • Barcelona – Valencia – Barcelona
  • Madrid – Málaga – Madrid
  • Madrid – Pamplona – Madrid
  • Madrid – Santiago de Compostela – Madrid
  • Madrid – Sevilla – Madrid
  • La Coruña – Madrid – La Coruña
  • Granada – Madrid – Granada
  • Logroño – Madrid – Logroño

Érdekesség, hogy a belföldi spanyol járatok tizennégy elemzett útvonalából tizenhárom esetében olcsóbb a repülős közlekedés jelenleg, mint az annál jóval környezetbarátabb vonat alternatíva. Az egyetlen kivétel a Madridból Barcelonába vezető útvonal volt, ott jobban megéri anyagilag, ha vonatra száll az ember, mintha repülőre ülne.

Az Iberia spanyol légitársaság szerint azonban a belföldi járatok a teljes szén-dioxid-kibocsátás kevesebb mint egy százalékáért felelnek az országban. Emellett úgy vélik, hogy belföldi járatok nélkül nem lehet kiszolgálni azt a több millió utazót, akik átszállásra kényszerülnek a közép- és hosszú távú utak során.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

repülő | spanyolország | légi közlekedés

FOLYTASD EZZEL

A sztratoszférából ugrottak ki az oroszok, elképesztő, hogy hol értek földet

Nem járnak a vonatok az ország egyik legnépszerűbb vonalán, erre számíthat az, aki hétvégén kirándulni menne a térségbe

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom