Külföldre költöznél? Ebben az alig ismert városban a legjobb élni

Egy új tanulmány az internet sebességétől kezdve a várható élettartamig mindent kiértékelt.

Az életminőség fontos mérőszám a világ legjobb városainak rangsorolásakor. De mi is pontosan az életminőség, és egyáltalán hogyan lehet azt mérni?

Nos, a sétálhatóságától kezdve a város illatáig bármi befolyásolhatja, de az Oxford Economics vadonatúj, 2024-re vonatkozó globális városindexe hat fontos mutatót vett figyelembe:

a várható élettartamot, az egy főre jutó jövedelmet, a jövedelmi egyenlőséget, a szabadidős és kulturális helyszíneket, az internet sebességét és a lakhatási költségeket.

A legjobb "életminőségi pontszámmal" rendelkező városnak végül a franciaországi Grenoble bizonyult. Az „Alpok fővárosa” a lehetséges százból száz pontot kapott, és többek között népszerű kirándulóhelyként, valamint a tudományos kutatás központjaként ismert.

A második helyen – az egyetlen nem európai városként – az ausztráliai Canberra végzett, Svájc pedig nemcsak a harmadik helyet foglalja el Bernnel, hanem még az ötödiket Bázellel és a nyolcadikat Zürichhel (amely egyébként a világ legjobban teljesítő városa a technológia, a szolgáltatások és az infrastruktúra terén).

A tíz legjobb életminőségű város a világon:

  • Grenoble, Franciaország
  • Canberra, Ausztrália
  • Bern, Svájc
  • Bergen, Norvégia
  • Bázel, Svájc
  • Luxemburg, Luxemburg
  • Reykjavik, Izland
  • Zürich, Svájc
  • Gent, Belgium
  • Nantes, Franciaország

Az összeállításról itt lehet bővebben olvasni.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

lista | legjobb | városok | franciaország | rangsor

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom