Itt vannak a legjobb és a legrosszabb vasútállomások Európában

A vonatközlekedés köztudottan fellendülőben van, itt az ideje tehát, hogy megnézzük, mely európai vasútállomások adják a legjobb utazási élményt. És melyek a legrosszabbakat.

Az évente megjelenő European Railway Station Index Európa ötven legnagyobb vasútállomását elemezte, figyelembe véve a várakozási időt, a késéseket, a csatlakozási opciókat, a jegyárakat, a jegypénztárak üzemidejét és az információk elérhetőségét, valamint az állomáson belüli szolgáltatásokat – például várótermeket, üzleteket, éttermeket –, az akadálymentességet, az okostelefon-alkalmazásokat, az ingyenes wifit és az olyan fuvarmegosztó szolgáltatások elérhetőségét, mint a Bolt és az Uber.

Melyik a legjobb vasútállomás Európában?

Miután 2022-ben behúzta a győzelmet, a svájci Zürich Hauptbahnhof továbbra is az első helyen áll az utasok kényelmét illetően, és összesen százkét ponttal végzett.

Jegypénztára reggel 6-tól este 9-ig tart nyitva; extra jegyeket kínál a gyermekek, a nagyobb csoportok, a fiatalok, az idősek és a fogyatékkal élők számára. A pályaudvar különösen jó eredményt ért el a várakozási idő tekintetében, a vonatok átlagosan egy percet késnek, továbbá a szerelvények mindössze három százaléka hozott össze késést.

Az elérhető százhat üzlet és kioszk, valamint az ötvenhárom étterem és kifőzde azonban segít könnyíteni a várakozáson.

Annak ellenére, hogy csak idén került fel a listára, a bécsi Hauptbahnhof egyenesen a második helyig jutott, mivel az állomáson belüli szolgáltatások, a továbbutazási opciók és a megközelíthetőség terén nagyon magas pontszámot ért el.

A harmadik helyet a Berlin Hauptbahnhof szerezte meg, amely egy másik svájci résztvevővel – Bernnel – osztozik, majd a hollandiai Utrecht Centraal következik.

Az első tíz helyezett között szerepel még a frankfurti pályaudvar, az olaszországi Napoli Centrale, a hollandiai Amsterdam Centraal, a párizsi Gare de Lyon, Oslo központi pályaudvara és a bécsi Meidling.

Melyek a legrosszabbak?

Európa legforgalmasabb vasútállomásai közül a németországi Bremen Hauptbahnhof kapta a legalacsonyabb pontszámot az ügyfélkényelem terén, mindössze harminckilenc pontot szedett össze.

Az átlagos várakozási idő tizenegy perc, plusz a vonatok negyvenhárom százaléka késik. Az alacsony pontszámhoz hozzájárult a továbbutazási lehetőségek, és az ingyenes wifi hiánya, valamint a mindössze kilenc üzlet és tizenöt étkezési lehetőség.

Az utolsó előtti helyen a München-Pasing áll – ebből is látható, hogy Németország nem teljesít tehát valami jól: Berlin Zoologischer Garten, Berlin-Gesundbrunnen és Berlin Ostkreuz ugyancsak az utolsó ötben szerepel, annak ellenére, hogy a főváros főpályaudvara bekerült az első ötbe. A lista végén tanyázik még a németországi Essen Hauptbahnhof, az egyesült királyságbeli Birmingham New Street, a franciaországi Châtelet-Les Halles és Haussmann Saint-Lazare (Párizs), a finnországi Helsinki Central és az olaszországi Firenze Santa Maria Novella.

A Fleet Logging nevű cég pedig a világ több metró- és vasútállomását vetette össze az alapján, hogy mennyi kellemetlenséget kell átélnie ott az embernek.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

lista | legrosszabb | vonat | vasút | vasútállomás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom