Elkészült a 50 Best Restaurants legjobb közel-keleti és észak-afrikai éttermeket összegyűjtő listája, melyből egy város emelkedik ki látványosan.
Ez pedig nem más, mint Dubaj, ahonnan tizennyolc étterem szerepel a legjobb ötvenben. A második helyen Ammán, Kairó és Tel-Aviv áll holtversenyben öt-öt étteremmel, míg Marrákes és Bejrút a harmadik lett három-három étteremmel. A listát a régió több mint 250 élelmiszer- és italipari szakértője állított össze, és tizennégy városból kerültek fel rá éttermek. A listát egyébként 2022-es indulása óta dominálja Dubaj, ahol több mint 13 ezer étterem található.
A három testvér tulajdonában álló Orfali Bros Bistro sorozatban másodszor nyerte el az első helyet. A 2021-ben nyitott étterem a szíriai örökségüket ünnepli, de más nemzetközi hatásokat is magán hordoz, képviselve "a dubaji emberek sokszínűségét“.
A második helyen is egy dubaji fine-dining étterem, a kísérleti, modern indiai konyhára specializálódott Trèsind Studio található, akárcsak a harmadikon, amelyet a víz alatti Ossiano foglal el, és a negyediken, ahol a meghitt, japán és közel-keleti ihletésű Moonrise áll. Az ötödik helyre a kairói Khufu’s futott be, hogy a hatodikon ismét Dubajba térjünk vissza, a laza ázsiai-fúziós ételeiről és tengeri ételkülönlegességeiről híres 3Filsbe.
A tízes lista az ammáni Fakhreldinnel, a bejrúti Em Sheriffel, a manamai Fusions by Talával és a Tel Aviv-i OCD Restauranttal folytatódik.
A gyűjteménybe három új dubaji étterem került fel: a Bait Maryam, ahol Salam Dakkak séf ismerteti meg a vendégeket a palesztin konyha házias ízvilágával, a balkáni soul foodot kínáló étterem és pékség, a 21 Grams, és a Row on 45 fine dining étterem.
Mielőtt Dubajba indulnánk egy gasztrotúrára, itthon is megkóstolhatunk néhány finom falatot: tavaly ezek lettek a legjobb hazai éttermek a Michelin Guide Hungary szerint, ezt a kilenc budapesti éttermet pedig nagyon szerettük 2023-ban.
(Forrás: CNN, Facebook, képek: Getty Images, Orlafibros.com, Trésind Studio, Ossiano Dubai/Facebook)
közel-kelet | étterem | éttermek | fine dining | The World's 50 Best Restaurants
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!