Az utazók ajánlásával: Európa féltve őrzött titkai tárulnak fel ezen a nyolc felejthetetlen útvonalon

Vonaton, kompokon és buszokon járták Európát Törökországtól Norvégiáig az utazók, akik megosztották tapasztalataikat a neves magazinnal.

A Guardian arra kérte olvasóit, hogy írják meg, melyek voltak a legemlékezetesebb európai utazásaik. Íme, a beszámolók.

Kompozás a fjordon át Albániában

Roy Messenger a négyórás autóút helyett komppal utazott Komanból Fierzába a Drin folyón keresztül. Mint írta, a Berisha-komp tíz autót és gyalogos utasokat fogad, és bármilyen is legyen az időjárás, mindenki fent ül, hogy gyönyörködjön a kilátásban. A tájat erdővel borított dombokkal és magas, sziklás hegyek alkotják, amelyeken kivehetők a különböző színű rétegek.

Buszozás a hegyekben Montenegróból Horvátországba

A Podgoricából Dubrovnikba tartó festői buszút a balkáni természeti pompa gazdagságát tárja elénk, amelyen a Kotori-öböl látványa csak egy a sok csúcspont közül. Kígyózó szerpentinek ölelik körbe a partvonalat, miközben pazar kilátás nyílik az azúrkék vízre a buja zölddel díszített sziklák előtt. A fináléban Dubrovnik ősi falai tűnnek fel, amelyek időtlen bájjal és varázslattal fogadják a látogatókat.

Kerékpáros kalandok a norvégiai Lofoten-szigeteken

 A norvég sarkkörön fekvő Lofoten-szigetek hegyei ideálisak a kerékpáros felfedezésre, mivel az ember inkább közöttük, mint rajtuk halad. A szigeteket összekötő hidak ráadásul még érdekesebbé teszik az utazást.

Paul Kirkwood Svolværből indult, és a szigetcsoport déli csücskén található, bájos piros faházakkal szegélyezett kis faluba, Å-ba érkezett meg.

Å
Fehér éjszaka egy skandináv kompon

Ann kényelmesnek és romantikusnak nevezte a nagyjából tizenhét órás utazást a Balti-tengeren Helsinkiből Stockholmba tartó kompon, amelyről júniusban utazva egy fehér éjszakának lehetett tanúja: a nap hajnali 3-kor ment le, és néhány órával később már fel is kelt. Az útvonal része az Interrail-hálózatnak is, így a Tallink kompjáratain harminc százalékos kedvezményt lehet kapni a 95 eurós egyirányú viteldíjból.

Theroux nyomában Isztambulig

Lee Hanvey a Paul Theroux amerikai útikönyvíró 1975-ös, The Great Railway Bazaar (A nagy vasúti bazár) című könyvében említett utazás európai szakaszát megismételve Manchester külvárosából utazott Isztambulba. Egy globális Interrail bérlettel próbálta követni a velencei Simplon-Orient Expressz útvonalát, miközben lassabb és gyorsabb, a szocializmus nyomait őrző és graffitivel borított vonatokon, valamint egy kis buszos kitérővel jutott el a célállomásra Svájcon, Olaszországon, Ausztrián, Horvátországon, Szerbián és Bulgárián keresztül.

A legszebb balkáni vonatút

A Belgrádból a montenegrói kikötőbe, Barba tartó vonat talán Európa leglassabbja, a 476 kilométeres utat tizenegy óra alatt teszi meg, miután szinte minden faluban megáll. A lassúságért azonban bőven kárpótolja az embert a látvány.

A vonat mély szurdokokon, kanyonokon és hegyeken halad át, emellett az út részét képezi a mintegy négyszáz viadukt is.

Bar
Vonatozás az istenek partján

A Pizzo és Reggio Calabria között haladó vonatról Calabria partvidékét csodálhatjuk meg, amelyet a lenyűgöző, türkizkék tenger, a védett öblök és sziklás tájak miatt az istenek partjának is neveznek. A vonat megáll Tropeában is.

Madarak és tengerpartok Vlielandban

Monique Gadella Newcastle-ből Amszterdamba kompozott, majd Harlingenből Vlieland szigetére. A dűnéken átbiciklizve végtelen homokos partokat talált, a Kroon's Polders természetvédelmi terület pedig a madarászok igazi paradicsoma. A kis szigeten rengeteg kerékpárút található, az egyetlen faluban, Oost-Vlielandban pedig étterembe is beülhet az ember.

Itt hét alig ismert, de elbűvölő falut mutatunk, amit tavasszal érdemes meglátogatni.

(Forrás: Guardian, képek: Getty Images)

vonat | komp | Európa | legjobb | utazások

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom