Bár mindig a helyiek tudják a legjobban, hol érdemes enni, a japán vasúti jegyértékesítő platform, a JR Pass egy igen átfogó kutatást végzett a világ gasztronómiai értelemben legjobb városairól.
A lista felállításához figyelembe vették az ötcsillagos éttermek számát, a Michelin-kalauzban szereplő helyeket, az ételekkel kapcsolatos látnivalókat, a nemzeti ételeket, a globális élelmezésbiztonsági indexet és még a két főre vonatkozó átlagos étkezés árát is.
Mindezek alapján Párizst koronázták meg a gasztronómiai bajnokának.
A francia fővárosban több Michelin-kalauzban szereplő és csillagos étterem található, mint a rangsorban szereplő bármelyik másik városban összesen, büszkén mutat be 12 nemzeti ételt, egy kétszemélyes éttermi étkezés átlagos ára pedig úgy 58,85 font (28 ezer forint).
A második helyen Athén, a harmadikon Tokió végzett, de Ljubljana, Szöul és Reykjavík is bekerült a legjobbak közé.
A JR Pass szerint a világ 15 legjobb gasztronómiai fővárosa a következő:
- Párizs
- Athén
- Tokió
- Zürich
- Amszterdam
- Prága
- Brüsszel
- Dublin
- Madrid
- Ljubljana
- London
- Szöul
- Koppenhága
- Reykjavík
- Riga
A pizzák világa szenvedélyes, ízekben, illatokban és színekben gazdag. Egyfajta művészet, aminek középpontjában a tökéletes tészta áll. Bár az olasz pizzériák örök etalonnak számítanak, Európa minden szegletében találni olyan helyeket, melyek új szintre emelik a pizzasütés tudományát. Az egyik legnagyobb presztízsű szakmai rangsor, az 50 Top Pizza frissen közzétett 2025-ös európai toplistája most ismét zseniális tippeket ad arra, hova érdemes beülni egy nagyszerű olasz ételért.
(Forrás: TimeOut, fotók: Unplash)
legjobb | helyek | városok | rangsor | gaszronómia | lista
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!