Close
Kiderült, melyik olasz megyében élnek a legjobban az emberek

Kiderült, melyik olasz megyében élnek a legjobban az emberek

Immár huszonnegyedik alkalommal készítette el a római Sapienza Egyetem az éves rangsorát az ItaliaOggi magazin segítségével.

A listát az ország északi, ezen belül is az ésszakkeleti része vezeti, míg az alján Szicíliát, Calabriát, Campaniát és Pugliát találjuk. A rangsorból pedig jól látszik, hogy továbbra is szakadék választja el egymástól az északi és déli régiókat.

A felmérés az ország mind a 107 megyéjét vizsgálta, az életminőséget pedig olyan tényezők alapján határozta meg, mint a közszolgáltatások, az egészségügy, a környezet, a demográfia, a szabadidő, a közrend, az életszínvonal, az üzleti lehetőséget és a foglalkoztatottság.

Pozza di Fassa

Idén Trento letaszította Parmát az élről, megmutatva, hogy a lehető legjobban kezelte a járvány utáni helyzetet.

A második helyre a szomszédos Bolzano került, amely szintén az olasz Alpokban található. Az ország középső része is jól teljesít Bolognával és Firenzével az élen, mely megyék némi fejlődést könyvelhetnek el a múlt évhez képest. Rómában viszont csak közepesen jó élni, a város az 54. helyről egyet lépett előre tavaly óta.

Így alakult a tízes rangsor:

  1. Trento
  2. Bolzano
  3. Bologna
  4. Firenze
  5. Milánó
  6. Siena
  7. Parma
  8. Pordenone
  9. Trieszt
  10. Modena

Nemrég az is kiderült, hogy melyek a legjobb klímájú olasz városok,  és azt is megírtuk, hogy merre induljunk, ha elkerülnénk a turistacsapdákat.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

olaszország | életminőség | megyék

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram