Szakértők elmondták, mikor a legjobb repülővel, busszal és vonattal utazni

A kérdés árnyalt lehet, függ a mindenkori helyzetünktől és elvárásainktól. Például: szeretnénk-e elkerülni a késéseket, vagy inkább pénzt spórolnánk? Jöjjenek hát a szakártői tanácsok!

Repülőgép

Általában a reggeli járatok előnyösebbek, mint a délutáni vagy esti opciók, mivel a nap korábbi szakaszában kevesebb probléma adódhat.

A reggeli órákban több okból is kisebb a késések és a járattörlések valószínűsége, mivel általában nem nagyon fordulhat elő késésekből adódó csúszás.

Ha viszont később induló járatra szállunk fel, az érkező repülőgép – vagy az azt megelőző járat – késése hólabdaeffektusban késleltetheti a gépet, ami a nap előrehaladtával egyre rosszabb lehet.

Plusz ott van még a reggeli időjárás is. – Ebből a szempontból nincs akkora instabilitás, mert a hőmérséklet ilyenkor hűvösebb. Így, ha van is csapadék, a helyzet nem lesz súlyos – mondta Dr. Dan Bubb, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem professzora, egykori pilóta. – Ez pedig segít elkerülni a késéseket is. Ráadásul, ha reggeli járatot választunk, akkor megmarad az egész nap kitalálni B vagy C tervet arra az esetre, ha a dolgok balul sülnének el. Végül pedig – aligha mondunk újat vele –, a repülőjegyek általában olcsóbbak a kevésbé népszerű órákban.

Vonat

A vonatokat gyakran veszik igénybe ingázáshoz, így nem meglepő, hogy esetükben a csúcsforgalom kérdése majdnem annyira érvényes, mint az autóknál. A reggeli és esti órák általában forgalmasabbak és drágábbak a jegyek is, ezért a délutáni időszak a legjobb választás.

– Vonattal utazni 12 és 17 óra között ideális – mondja Staffo Dobrev, a Wanderu utazási oldal kommunikációs igazgatója. – Ebben az időszakban a vonatjegyek akár 33 százalékkal olcsóbbak lehetnek, mint a nap többi részében. Nemcsak kedvezőbb árfekvésűek, de könnyebben beilleszthetők a menetrendbe is. Nagy átlagot nézve több vonat indul délután, ami több lehetőséget és rugalmasságot biztosít.

Busz

Két fő tényezőt kell figyelembe venni, ha busszal utazunk: a csúcsforgalmat és a jegyárakat. Ha fontos szempont a pontosság, lehetőség szerint ajánlott elkerülni a csúcsforgalmat, különösen, ha nagyvárosból indulunk vagy oda érkezünk.

 

A reggel 6 és 12 óra közötti indulás az az időszak, amely a legnagyobb változatosságot kínálja az utazási lehetőségeket tekintve. Kora reggeli utazással elkerülhető a teltházas busz is, mivel a buszozók túlnyomó többsége inkább délután indul útnak.

Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

időpont | tanács | vonat | tipp | utazás

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom