A dán nyitott szendvicsektől kezdve a török köftétől át az izlandi rohasztott cápáig és a spanyol paelláig az európai ételek minden formában, méretben és ízben megtalálhatók. De csak egyetlen európai város mondhatja el magáról hivatalosan, hogy a világ legjobb helye – gasztronómiailag.
A TimeOut magazin több ezer helybélit kérdezett meg a városukban elérhető étkezési opciókkal kapcsolatban, hogy aztán elkészítse a legjobb éttermekkel büszkélkedő városok vadonatúj rangsorát.
Ebben pedig Nápoly bizonyult a legjobbnak a minőségét és a megfizethetőségét tekintve.
Köztudottan az olasz kultúra egyik alapelemének számít a gasztronómia, Olaszország pedig leginkább a pizzájáról híres, melynél aligha van jobb a Nápolyban sütött szupervékony margheritánál.
"A nápolyi konyha a sokszínűséget, az egyszerűséget, valamint a föld, a tenger és a történelem házasságát ünnepli" – mondja Gabriela Proietti író és amúgy nápolyi lakos. „Ez a gazdag étkezési kultúra mindenhol megtalálható a városban, kerüljön a tányérra mondjuk pasta alla genovese vagy nápolyi ragù, netán ricottával töltött sfogliatella". Az energikus Quartieri Spagnoli negyed mostanában az ételek terén a legfelkapottabb hely.
Némi meglepetésre a dél-afrikai Johannesburg végzett másodikként, a harmadik a perui Lima lett, a negyedik Ho Si Minh, az ötödik Peking, aztán Bangkok, Kuala Lumpur, Mumbai, Dubaj és Portland következik.
No, de nem Nápoly volt az egyetlen európai város, amely bekerült a legjobbak közé: Liverpool a tizenegyedik helyen zárt, köszönhetően a városból származó izgalmas új séfeknek, Sevilla pedig tizenharmadik lett – Anna Kaminski helyi író szerint a város éttermi szcénája „évek óta a legizgalmasabbak közé tartozik Spanyolországban”. Porto, Lyon és Koppenhága is feltűnik a top húszban.
A teljes listát ide kattintva lehet böngészni.
(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)
gasztonómia | városok | legjobb | lista | ételek
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!