Close
Egy szakértő elárulta, általában melyek lehetnek a legpiszkosabb helyek egy szállodában

Egy szakértő elárulta, általában melyek lehetnek a legpiszkosabb helyek egy szállodában

Egy mikrobiológus új elemzése megmutatta azokat a helyeket, ahol leginkább ki lehetünk téve a baktériumoknak.

A szállodák évente turisták millióit látják el, ám előfordulhat, hogy a szobát nem mindig takarítják ki olyan alaposan, ahogyan azt a vendégek szeretnék. Dr. Primrose Freestone, a leicesteri egyetem klinikai mikrobiológia főelőadója fel is tárta a vélhetően legbajosabb helyeket. A  Conversation című lapban mindjárt azt írta: „Bárki is tartózkodott előtted a szobában, baktériumokat, gombákat és vírusokat rakott le a bútorokra, szőnyegekre, függönyökre és egyéb felületekre”.

Dr. Freestone szerint a baktériumok felszedésének kockázata attól függ, hogy a szobát mennyire jól takarította ki a szálloda személyzete. A vendégek még azelőtt is veszélynek lehetnek kitéve, hogy beléptek volna, mivel a hotel liftje a baktériumok melegágya. A lift gombjait ugyanis „sok különböző ember nyomkodja”, és ez a folyamat pedig „átadhatja a mikroorganizmusokat”.

Az ajtókilincsek szintén a baktériumok kedvelt szpotjai lehetnek, ezért Dr. Freestone azt javasolja, hogy használjunk fertőtlenítőt, vagy mossunk kezet evés vagy arcunk megérintése előtt.

Bár sokan félnek a WC-től, Dr. Freestone szerint a fürdőszoba valójában az egyik legtisztább helyiség a szobában, mivel azt a szállodai személyzet mindig alaposan kitakarítja a fürdővel együtt, így kevésbé valószínű, hogy ott baktériumok lennének.

A szakember azt ajánlja, hogy használat előtt mossuk el az újrahasználható poharakat, mivel előfordulhat, hogy azok kimaradtak a takarítás során. A párnahuzatokat és lepedőket nagyjából mindig cserélik két vendég között, az ágytakaró kimosása azonban jóval kevésbé valószínűbb, úgyhogy az sokkal inkább tele lehet baktériumokkal (hasonló a helyzet a függönyökkel és a redőnyökkel). A szoba telefonja, vízforralója és kávéfőzője ugyancsak vérbeli baktériummágnes lehet, a vírusok ráadásul még napokig élhetnek ezeken a felületeken.

Dr. Freestone kitért az ágyi poloskákra is, amelyek „szeretik szűk, kis helyekre befészkelni magukat, és hónapokig alvó állapotban maradni táplálkozás nélkül”. Leginkább az ágyak sarkaiban és réseiben leselkednek, de az ember poggyászára is átkerülhetnek. A mikrobiológus azt javasolja, hogy vigyünk magukkal papucsot vagy vastag zoknit, és  rendszeresen fertőtlenítsünk, illetve mossunk kezet.

Mielőtt szállodai szobát foglalsz, ezt a három kérdést kötelező feltenned, itt pedig több utazási praktikát is találsz légiutas-kísérőktől, pilótáktól és ingázóktól.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

helyek | szálloda | legpiszkosabb | hotel

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram