Tartanád a hagyományokat, de nem szeretnéd nehéz lencselevessel indítani az évet? Készíts egészséges lencsés fogásokat egyszerűen!
Lencsés-avokádós szendvics
Hozzávalók:
- teljes kiőrlésű kenyér
- avokádó
- főtt lencse
- bazsalikom
- paradicsom
- só, bors
Tökéletes előétel vagy könnyű újévi reggeli lehet a lencsés-avokádós szendvics, ami csupán egy kis előkészítést igényel. Érdemes előzőleg megfőzni a lencsét hozzá, hogy aztán valóban pillanatok alatt összeállítható legyen.
A teljes kiőrlésű kenyérre vékonyan rászeleteljük az avokádót, ráhalmozunk egy evőkanálnyi lencsét, majd mehet rá egy-két levél friss bazsalikom és paradicsomkarika is. Sózzuk, borsozzuk, frissen fogyasztjuk.
Vegán lencseragu
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 nagy sárgarépa
- 2 zellerszár
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 ½ evőkanál pirospaprika
- ½ teáskanál kömény
- 1 ½ csésze lencse
- 800 gramm paradicsomkonzerv
- 1 liter alaplé
- 1 teáskanál só
- 3 csésze bébispenót
A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a zellert megpucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk. Egy nagy edényben felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát, majd 3-4 perc alatt kissé megpároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a köményt és a lencsét.
Elkeverjük, hozzáadjuk a paradicsom konzervet és az alaplét. Ízlésünk szerint tovább sózzuk, majd alacsony lángon, időnként megkeverve, lefedve 20 percig főzzük. Az idő elteltével levesszük róla a fedőt, majd további 10-15 percig főzzük, míg a lencse meg nem puhul. Végül hozzákeverjük a bébispenótot és kissé megfonnyasztjuk. Kedvünk szerint parmezánnal megszórva kínáljuk.
Lencsefasírt
Hozzávalók:
- 50 dekagramm lencse
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 5 dekagramm liszt
- 10 dekagramm zsemlemorzsa
- só, bors, pirospaprika
- olaj a sütéshez
A lencsét puhára főzzük sós vízben, majd pürésítjük. Összekeverjük a lencsepürét az összes többi hozzávalóval, többször megkóstolva fűszerezzük ízlésünk szerint. Golyókat formázunk belőle, majd a tenyerünkkel kissé kilapítjuk. Ha túl szilárdnak érezzük, tegyünk hozzá még egy tojást, ha viszont nem áll össze a massza, mehet bele még egy kevés zsemlemorzsa. Forró olajban pár perc alatt készre sütjük. Friss salátával vagy sült zöldségekkel kínáljuk.
(Fotók: Unsplash)
hagyomány | újév | hiedelem | szilveszter | babona
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!