Ez a villa mindenkit meggyőzött az egyik legrangosabb építészeti díjon

A New York-i Architizer magazin osztja ki a legátfogóbb építészeti díjat a világon, amelyre az idén ötezernél is többen neveztek több mint nyolcvan országból. Az A+Awards döntőseiről már összeállítottunk egy very best of-ot, most viszont megvan a győztes a családi ház enteriőrök kategóriában, ahol a zsűri és a közönség is a Liminal House-t találta a legjobbnak.

Lakni valahol sokszor átmeneti állapotot jelent: mozgunk a térben, de mindenekelőtt átváltunk az egyik életszakaszból a másikba – ebben a szellemben tervezte meg a McLeod Bovell Liminal House-t, ami a nevét is erről az átmenetiségről kapta.

A helyszín egy Vancouvertől nyugatra eső terület egy külvárosi lakónegyed és a sziklás tengerpart között. A tartós anyagok (nyers beton, pácolt accoya fa, alumínium), illetve maga az épületforma is idézi az ilyen területekhez alkalmazkodott élőlények fiziológiáját.

A házat átjárva vagy körüljárva lehet megérteni; az udvarok, a konzolos elemek, a táj kiterjesztése a sík részekre széttördelik a ház és a természet határait.

Vagyis, a megismeréskor is fontos a mozgás, ahelyett, hogy egy képzeletbeli vagy elérhetetlen nézőpontból szemlélnénk az épületet.

És változik az épület körüli tengerpart atmoszférája is, ami nemcsak animálja a házat, de a folyamat fordítva is működik, azaz a látképet a villa szélén lévő sötét vízű medence, és a belső udvarok üvegezése sokszorosítja. A tükröződések és fénytörések azt az érzést keltik, hogy nem itt vagy ott vagyunk, hanem valahol a kettő között.

(Forrás: McLeod Bovell, fotók: Hufton+Crow)

McLeod Bovell | liminal house | építészet | lista | villa

FOLYTASD EZZEL

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Álomesküvői helyszínt keresel? Van két nagyszerű ötletünk

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom