Close
Idén nyáron nagyon más képet mutat majd Lisszabon belvárosa, mint eddig

Idén nyáron nagyon más képet mutat majd Lisszabon belvárosa, mint eddig

A körvonalazódó autótilalom csak az egyik tényező.

A portugál fővárosban április 26-án kezdődik az a három hónapos próbaidőszak, amely alatt autók nem hajthatnak át a belvároson, csak a célforgalom engedélyezett.

Emellett egy nagyobb zónát jelölnek ki, ahová reggel 8 és este 8 óra között nem hajthatnak be a három és fél tonnánál nagyobb járművek, így a turistabuszok sem.

Ezután a városon áthaladni szándékozó autókat a Lisszabon belvárosán kívül eső, kögyűrűként működő főutakra irányítják. Bár a terv nem jelent teljes autótilalmat, jelentősen csökkenti a belváros forgalmát.

Annál is inkább szükség van erre, mert idén nyáron Lisszabon központjában több fontos építkezés is zajlik: két új metróállomás készül, emellett csatornázási munkálatokat végeznek, új csapadékelvezetőket telepítenek, valamint újraaszfaltozzák az utakat. Mindez a forgalomkorlátozás nélkül teljesen járhatatlanná tenné a belvárost.

Mint a város közölte, az intézkedéseknek legalább egy részét állandósítják, a nehéz járművek közlekedésének tilalmát például szinte biztosan véglegesnek szánják.

Lehet, hogy nem feltétlenül a nyár a legjobb időpont a lisszaboni látogatásra, de valójában minden évszak tartogat valami különlegeset a portugál fővárosban. Ha pedig ott járunk, mindenképp ejtsük útba Európa legjobb rooftop bárját!

(Forrás: Bloomberg, képek: Getty Images) 

portugália | lisszabon | nyár | építkezés | autótilalom

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram