Mára csak emlék a 23 milliós, sószemnél is kisebb luxustáska

Kisebb mint egy szem só, 3D-nyomtatással készült, és egy mikroszkópot is adtak hozzá, hogy a vevője normálisan lássa: egy táska, amiért egy kisebb vagyont fizettek pontosan egy évvel ezelőtt.

Képzeljünk el egy Louis Vuitton táskát, ami kisebb, mint egy szem só – merthogy pontosan erről van szó, a kapitalizmussal előszeretettel trollkodó (a kritikusai szerint egészen a bank bejáratáig teszi ezt...) MSCHF művészeti kollektíva elkészített egy szép zöld kézitáskát, 3D-nyomtatással.

Egyetlen dimenziója sem éri el az egy millimétert: 657 x 222 x 700 mikron.

A 700 mikron 0,7 milliméter – szóval, el lehet képzelni, mi mindenre jó egy ekkora táska. Mégis, a cucc több mint 63 ezer dollárért (közel 23 millió forint) kelt egy aukción, amit a Pharrell Williams művész által alapított Joopiter aukciósház szervezett. Az alkotók szerint a táska elég keskeny ahhoz, hogy átférjen egy tű fokán, ellenben megtalálhatóak rajta a francia luxusmárka jól ismert mintái.

Magát a táskát legyártani attól még lehet bravúr, és bizonyíthatja a 3D-nyomtatásban rejlő fantasztikus lehetőségeket. Sokat hallunk a nagy léptékű gyártmányokról: híd, villamosmegálló, mindenféle épületek készültek így, de a technológia működik mikroszinten is.

És hát ezek szerint a művészet is profitál a 3D-nyomtatásból.

A brooklyni művészcsoport „mikroszkopikus kézitáskája” egy egyedi, sárgás-zöldesen fluoreszkáló darab, amely méreteiből adódóan emberi szemmel alig látható. Jellemző, hogy a licit a táska mellett egy digitális képernyővel felszerelt mikroszkópot is tartalmazott, hogy a boldog tulajdonosa egyáltalán megnézhesse rendesen.

Fontos, hogy bár mímeli a jellegzetes Louis Vuitton-dizájnt, nem a luxusmárkához tartozik, hanem tisztán művészeti projekt.

„Vannak nagy táskák, normál táskák és kis táskák, de ez a táska miniatürizálásában a végső szó – írja az MSCHF Insta-oldala. – Ahogy egy egykor funkcionális tárgy, mint a kézitáska egyre kisebbé és kisebbé válik, a tárgyi státusza egyre inkább elvonatkoztatódik, míg végül pusztán márkajelzővé válik.”

Az LV tehát világosan meghúzta a határokat a projekt körül, az azóta eltelt egy év pedig a cég irányvonalát igazolta: tavasszal érkezett a hír, hogy a divatmárka adta a tavalyi teljes francia export négy százalékát, ami több, mint amennyit a mezőgazdaság hozott. Összesen 23,5 milliárd euró értékben adtak el LVMH termékeket külföldön 2023-ban.

Az LVMH Franciaország egyik legismertebb vállalata, amely a termékei nagy részét Franciaországban vagy Olaszországban állítja elő, hogy megőrizze a prémium szegmensben elvárt minőséget. Az utolsó pénzügyi negyedévben az eladásainak csaknem 40 százalékát az ázsiai piacon érte el, míg a negyedét az Egyesült Államokban.

(Forrás: 3dnatives)

3D-nyomtatás | MSCHF | luxus | táska | louis vuitton

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom