Close
Macskatáp kontra házi koszt – melyik az ideálisabb táplálék a cica számára?

Macskatáp kontra házi koszt – melyik az ideálisabb táplálék a cica számára?

Egy cicás gazdinak több plusz feladatot is magára kell vállania, amikor befogad egy bundás “szobatigrist”, többek között az állat élelmezését. A házban élő macskák ugyanis már nem vadászattal szerzik meg a szükséges eleséget, hanem a gazdijuk gondoskodik az etetésükről. És itt jön a nagy kérdés: vajon a macskatáp vagy a házi koszt a nyerő?

 

Ízletes falatok “konyhakész” változatban

 

Manapság az üzletek kínálatában se szeri se száma a macskaeledeleknek, ezért érthető, ha a gazdik is zavarba jönnek, hogy vajon melyik márka melyik terméke lenne a legmegfelelőbb. A képletet tovább bonyolítja, hogy nincs egyetlen univerzális legjobb eleség, hanem a macska kora, fajtája, életvitele, esetleges speciális jellemzői (pl. betegségek, allergiák) döntik el, hogy számára milyen az optimális eleség.

 

Ami viszont közös, hogy érdemes a prémiumminőségű eledelek, például a Petgurunál kapható Happy Cat tápok közül válogatni. Ezek a termékek ugyanis minőségi alapanyagokból, szigorúan ellenőrzött körülmények között készülnek, így garantálva, hogy csak hasznos összetevőket tartalmazzanak.

 

Az összeállítás során a gyártó figyelembe veszi a macskák tápanyagigényét (ami erősen eltér az emberétől vagy akár a kutyákétól), hogy az állat biztosa hozzájusson a szükséges mennyiségű tápanyagokhoz.

 

Az eledelek további nagy előnye, hogy mondhatni “konyhakész” állapotban vannak, tehát csak annyi előkészületet igényelnek, hogy kinyitod a zacskót vagy felbontod a konzervet. A tárolásuk is egyszerű, hiszen a bontatlan konzervek sokáig elállnak, és a száraz táp is hosszú ideig eltartható, ha megfelelő körülmények között tárolod.

 

Az adagolás sem bonyolult, hiszen a gyártó mindig feltüntetni a csomagoláson, hogy milyen súlyú cicának mennyi eleségre van szüksége naponta. A macskaeledel tehát igen előnyös választás, hiszen a gazdi dolgát leegyszerűsíti, a macskának pedig minőségi élelemforrást biztosít.

 

Házilag készült finomságok

 

Azzal remélhetőleg már minden gazdi tisztában van, hogy emberi fogyasztásra szánt ételt tilos a macskának adni! Igen, tejet is, hiszen a cicák laktózérzékenyek, így a tejtermékek puffadást és hasmenést okoznak nekik.
Ám ha valami miatt idegenkedsz a macskatápoktól, és szeretnéd saját magad elkészíteni az állat eleségét, akkor erre is van mód, bár arra készülj fel, hogy nem egyszerű és nem is olcsó!

Cicáknál is lehet ugyanis alkalmazni a BARF-ot, vagyis nyers etetést, melynek lényege, hogy a gazdi állítja össze az macska táplálékát friss hozzávalókból. Itt azonban ügyelni kell arra, hogy az alapanyagok tényleg frissek és kiváló minőségűek legyenek, tehát gyakrabban kell bevásárolni, és napi szinten elkészíteni a cica ételét.

 

Ennek az az előnye, hogy pontosan tudod, mit eszik a macska, ezért allergiás állatoknál könnyebb elkerülni a panaszokat okozó összetevőket, viszont költségesebb és bonyolultabb módszer, mint a tápokkal való etetés. A BARF ugyanis csak akkor jó alternatíva, ha helyesen alkalmazod, ami nem egyszerű, ezért hacsak nem indokolt, célszerűbb inkább a tápokat választani.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Félcipő a stílusos férfinak – trendek 2023-ra

Szemészeti vizsgálat kisokos egy népszerű szemészettől

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram