Macskatáp kontra házi koszt – melyik az ideálisabb táplálék a cica számára?

Egy cicás gazdinak több plusz feladatot is magára kell vállania, amikor befogad egy bundás “szobatigrist”, többek között az állat élelmezését. A házban élő macskák ugyanis már nem vadászattal szerzik meg a szükséges eleséget, hanem a gazdijuk gondoskodik az etetésükről. És itt jön a nagy kérdés: vajon a macskatáp vagy a házi koszt a nyerő?

 

Ízletes falatok “konyhakész” változatban

 

Manapság az üzletek kínálatában se szeri se száma a macskaeledeleknek, ezért érthető, ha a gazdik is zavarba jönnek, hogy vajon melyik márka melyik terméke lenne a legmegfelelőbb. A képletet tovább bonyolítja, hogy nincs egyetlen univerzális legjobb eleség, hanem a macska kora, fajtája, életvitele, esetleges speciális jellemzői (pl. betegségek, allergiák) döntik el, hogy számára milyen az optimális eleség.

 

Ami viszont közös, hogy érdemes a prémiumminőségű eledelek, például a Petgurunál kapható Happy Cat tápok közül válogatni. Ezek a termékek ugyanis minőségi alapanyagokból, szigorúan ellenőrzött körülmények között készülnek, így garantálva, hogy csak hasznos összetevőket tartalmazzanak.

 

Az összeállítás során a gyártó figyelembe veszi a macskák tápanyagigényét (ami erősen eltér az emberétől vagy akár a kutyákétól), hogy az állat biztosa hozzájusson a szükséges mennyiségű tápanyagokhoz.

 

Az eledelek további nagy előnye, hogy mondhatni “konyhakész” állapotban vannak, tehát csak annyi előkészületet igényelnek, hogy kinyitod a zacskót vagy felbontod a konzervet. A tárolásuk is egyszerű, hiszen a bontatlan konzervek sokáig elállnak, és a száraz táp is hosszú ideig eltartható, ha megfelelő körülmények között tárolod.

 

Az adagolás sem bonyolult, hiszen a gyártó mindig feltüntetni a csomagoláson, hogy milyen súlyú cicának mennyi eleségre van szüksége naponta. A macskaeledel tehát igen előnyös választás, hiszen a gazdi dolgát leegyszerűsíti, a macskának pedig minőségi élelemforrást biztosít.

 

Házilag készült finomságok

 

Azzal remélhetőleg már minden gazdi tisztában van, hogy emberi fogyasztásra szánt ételt tilos a macskának adni! Igen, tejet is, hiszen a cicák laktózérzékenyek, így a tejtermékek puffadást és hasmenést okoznak nekik.
Ám ha valami miatt idegenkedsz a macskatápoktól, és szeretnéd saját magad elkészíteni az állat eleségét, akkor erre is van mód, bár arra készülj fel, hogy nem egyszerű és nem is olcsó!

Cicáknál is lehet ugyanis alkalmazni a BARF-ot, vagyis nyers etetést, melynek lényege, hogy a gazdi állítja össze az macska táplálékát friss hozzávalókból. Itt azonban ügyelni kell arra, hogy az alapanyagok tényleg frissek és kiváló minőségűek legyenek, tehát gyakrabban kell bevásárolni, és napi szinten elkészíteni a cica ételét.

 

Ennek az az előnye, hogy pontosan tudod, mit eszik a macska, ezért allergiás állatoknál könnyebb elkerülni a panaszokat okozó összetevőket, viszont költségesebb és bonyolultabb módszer, mint a tápokkal való etetés. A BARF ugyanis csak akkor jó alternatíva, ha helyesen alkalmazod, ami nem egyszerű, ezért hacsak nem indokolt, célszerűbb inkább a tápokat választani.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Mi minden jobb nyugaton?

Mi kell a tökéletes kikapcsolódáshoz?

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom