Close
Így készül a franciák isteni teasüteménye

Így készül a franciák isteni teasüteménye

A madeleine-ek azok a kis francia vajas sütemények, amelyeknél jobb kísérőt el sem tudnánk képzelni a délutáni kávé mellé. Klasszikus változatuk a citromnak köszönhetően igazán friss ízvilágú, ám számos módon elkészíthető, így keverhetünk a tésztájába csokoládét, vaníliát, levendulát vagy valamilyen idénygyümölcsöt is.

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • ¾ teáskanál vanília aroma
  • egy nagy csipet só
  • ⅓ csésze cukor
  • ½ csésze liszt
  • 1 evőkanál citromhéj
  • ¼ csésze vaj
  • ⅓ csésze jégcukor a díszítéshez (opcionális)

Elkészítése:

Első lépés: A sütőt 190 fokra előmelegítjük, kivajazzuk, belisztezzük a madeleine sütőformánkat, majd félretesszük.

Második lépés: Megolvasztjuk a vajat. Egy kis keverőtálba törjük a tojásokat, hozzátesszük a vanília aromát és a sót, majd felverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, amíg sűrű állagú, világosabb színű tojáskrémet nem kapunk.

Harmadik lépés: Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd beleöntjük az olvasztott, szobahőmérsékletűre hűlt vajat is. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük, hogy aztán a masszát egy kanál segítségével a sütőformába adagoljuk.

Negyedik lépés: Nagyjából 15 percig sütjük. Még forró állapotukban kiborítjuk a sütőformából a teasüteményeket, megszórjuk a jégcukorral. Frissen fogyasztjuk.

Minden nemzetnek megvan a maga alternatívája a lecsóra. Míg mi, magyarok tojással, gyakran kolbásszal készítjük, addig a franciák telepakolják cukkinivel, padlizsánnal és kaliforniai paprikával, így egy tökéletes vegán főételt kapnak eredményül, ami nem véletlenül híres és népszerű szerte a világon. Mutatjuk, mennyire egyszerű elkészíteni.

(Fotók: Getty Images)

madelaine | sütemény | francia | desszert | recept

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom