A madeleine-ek azok a kis francia vajas sütemények, amelyeknél jobb kísérőt el sem tudnánk képzelni a délutáni kávé mellé. Klasszikus változatuk a citromnak köszönhetően igazán friss ízvilágú, ám számos módon elkészíthető, így keverhetünk a tésztájába csokoládét, vaníliát, levendulát vagy valamilyen idénygyümölcsöt is.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- ¾ teáskanál vanília aroma
- egy nagy csipet só
- ⅓ csésze cukor
- ½ csésze liszt
- 1 evőkanál citromhéj
- ¼ csésze vaj
- ⅓ csésze jégcukor a díszítéshez (opcionális)
Elkészítése:
Első lépés: A sütőt 190 fokra előmelegítjük, kivajazzuk, belisztezzük a madeleine sütőformánkat, majd félretesszük.
Második lépés: Megolvasztjuk a vajat. Egy kis keverőtálba törjük a tojásokat, hozzátesszük a vanília aromát és a sót, majd felverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, amíg sűrű állagú, világosabb színű tojáskrémet nem kapunk.
Harmadik lépés: Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd beleöntjük az olvasztott, szobahőmérsékletűre hűlt vajat is. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük, hogy aztán a masszát egy kanál segítségével a sütőformába adagoljuk.
Negyedik lépés: Nagyjából 15 percig sütjük. Még forró állapotukban kiborítjuk a sütőformából a teasüteményeket, megszórjuk a jégcukorral. Frissen fogyasztjuk.
Minden nemzetnek megvan a maga alternatívája a lecsóra. Míg mi, magyarok tojással, gyakran kolbásszal készítjük, addig a franciák telepakolják cukkinivel, padlizsánnal és kaliforniai paprikával, így egy tökéletes vegán főételt kapnak eredményül, ami nem véletlenül híres és népszerű szerte a világon. Mutatjuk, mennyire egyszerű elkészíteni.
(Fotók: Getty Images)
madelaine | sütemény | francia | desszert | receptIlyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!