Close
Imádjuk a világörökségre pályázó bagett francia vetélytársait

Imádjuk a világörökségre pályázó bagett francia vetélytársait

Végül eldőlt, hogy Franciaország a bagettet, ezt az isteni, a ropogós héjú, hosszúkás francia kenyeret jelöli a az UNESCO-világörökségi listára. És az is kiderült, hogy kikkel küzdött meg a világörökségi jelölésért!

A bagett-történet pár mondatban, ha esetleg lemaradtál volna róla: a francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket az UNESCO-világörökségi listára való felvételre. A szervezet szerint a 20. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült péktermék

az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, és helye lenne a világörökségi listán.

A tárca március 31-ig nyújthatja be a pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), amely a végső döntést várhatóan 2022 őszén mondja ki, tehát cirka másfél év múlva derül ki, vajon a bagett felfér-e a világörökségi listára.

Ez azért is lenne szerencsés, mert – ahogy a francia minisztérium közleménye is írja – Franciaországban a pékségek száma folyamatosan csökken, elsősorban a vidéki területeken: míg 1970-ben ötvenötezer házi készítésű péksüteményeket árusító pékség volt az országban (790 lakosonként egy), addig jelenleg már csak harmincötezer (kétezer lakosonként egy), és a szerepüket gyakran az üzemileg, adalékanyagokkal készített bagett váltotta fel.

A bagett mellett viszont más francia kuriózumok is neveztek a nemzeti jelölésre:

a párizsi háztetők és a Biou d’Arbois elnevezésű, középkori eredetű ünnepség is pályázott a világörökségre.

Az UNESCO a világ szellemi örökségének listájára évente csaknem száz új jelölt kerül fel egy hosszú pályázat után, amelyeknek először a nemzeti örökségi nyilvántartása kell bekerülniük, majd az adott ország kormánya mutathatja be őket az UNESCO illetékes bizottságának.

A bagett amúgy előkelő csarnokba lépne be a világörökséggel: az UNESCO 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a világ szellemi örökségének listájára,

miután azt kétmillió ember kérte petícióban.

A Biou d’Arbois-hoz még nem volt szerencsénk, de a bagettnek (és abszolút a párizsi háztetőknek is) mi gond nélkül odaadnánk a világörökséget. És vissza is mennénk azonnal, amint nem ilyen elkeserítő a Szajna-part, és a legendás Shakespeare & Co. könyvesboltba is rögvest betérnénk.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

baguette | háztetők | unesco | Eiffel-torony | pékség

FOLYTASD EZZEL

Luxus utasellátó nyílt a csopaki vasútállomáson

Harmincöt perc alatt elkészül a legmegúszósabb karácsonyi menü

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram