Close
Imádjuk a világörökségre pályázó bagett francia vetélytársait

Imádjuk a világörökségre pályázó bagett francia vetélytársait

Végül eldőlt, hogy Franciaország a bagettet, ezt az isteni, a ropogós héjú, hosszúkás francia kenyeret jelöli a az UNESCO-világörökségi listára. És az is kiderült, hogy kikkel küzdött meg a világörökségi jelölésért!

A bagett-történet pár mondatban, ha esetleg lemaradtál volna róla: a francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket az UNESCO-világörökségi listára való felvételre. A szervezet szerint a 20. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült péktermék

az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, és helye lenne a világörökségi listán.

A tárca március 31-ig nyújthatja be a pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), amely a végső döntést várhatóan 2022 őszén mondja ki, tehát cirka másfél év múlva derül ki, vajon a bagett felfér-e a világörökségi listára.

Ez azért is lenne szerencsés, mert – ahogy a francia minisztérium közleménye is írja – Franciaországban a pékségek száma folyamatosan csökken, elsősorban a vidéki területeken: míg 1970-ben ötvenötezer házi készítésű péksüteményeket árusító pékség volt az országban (790 lakosonként egy), addig jelenleg már csak harmincötezer (kétezer lakosonként egy), és a szerepüket gyakran az üzemileg, adalékanyagokkal készített bagett váltotta fel.

A bagett mellett viszont más francia kuriózumok is neveztek a nemzeti jelölésre:

a párizsi háztetők és a Biou d’Arbois elnevezésű, középkori eredetű ünnepség is pályázott a világörökségre.

Az UNESCO a világ szellemi örökségének listájára évente csaknem száz új jelölt kerül fel egy hosszú pályázat után, amelyeknek először a nemzeti örökségi nyilvántartása kell bekerülniük, majd az adott ország kormánya mutathatja be őket az UNESCO illetékes bizottságának.

A bagett amúgy előkelő csarnokba lépne be a világörökséggel: az UNESCO 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a világ szellemi örökségének listájára,

miután azt kétmillió ember kérte petícióban.

A Biou d’Arbois-hoz még nem volt szerencsénk, de a bagettnek (és abszolút a párizsi háztetőknek is) mi gond nélkül odaadnánk a világörökséget. És vissza is mennénk azonnal, amint nem ilyen elkeserítő a Szajna-part, és a legendás Shakespeare & Co. könyvesboltba is rögvest betérnénk.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Immár három Sfinx őrzi az Operát – Bemutatkozik a Sfinx Gin & Wine Bar
Hét aranyszabály a tökéletes sült hal elkészítéséhez
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom