A clafoutis belseje krémesen lágy, könnyű, és minden falatja garantáltan elrabolja a szívünket.
A tökéletes tejes pite elkészítése éppen olyan egyszerű, mint bármelyik kevert süteményé, ugyanakkor milliónyi változatban elkészíthető, így mindig újdonságként hat.
Hozzávalók az alaprecepthez:
- 1 csésze tej
- 3 tojás
- 1/2 csésze cukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1/2 csésze finomliszt
Elkészítése:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagy keverőtálba öntjük a tejet, a tojást, a cukrot, a vaníliaaromát és az olvasztott vajat. Habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, habosra keverjük, majd piteformába vagy öntöttvas serpenyőbe öntjük.
- Ízlésünk szerint gyümölccsel díszítjük, 35-40 percig sütjük. Az állaga akkor megfelelő, amikor a clafoutis gyönyörűen felpuffad és aranyszínű lesz. Frissen fogyasztjuk.
Tejcsokoládés clafoutis
Egy csésze apróra vágott tejcsokoládét vízgőz fölött megolvasztunk egy keverőtálban. Amikor folyós lesz, hozzáadjuk a clafoutis tésztához és homogén állagúra keverjük. Beleöntjük a piteformába, megszórjuk két-három marék durvára vágott mogyoróval, és az alaprecepthez hasonló módon megsütjük.
Az olasz változat:
- kb. 2 csésze friss gyümölcs
- 1 nagy tojás + 1 sárgája
- 1/4 csésze nádcukor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 csésze tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1/4 csésze tejszín
- Amaretti aprósütemény apróra vágva (opcionális)
Elkészítése:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojást és a sárgáját felverjük citrommal, belekaparjuk a vaníliarúd belsejét. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, valamint a kétféle lisztet, és homogén állagúra keverjük.
- A piteformát megkenjük vajjal, és beleszórjuk a cukrot úgy, hogy teljesen rátapadjon a sütőforma belsejére. Ráöntjük a tésztát, rádobáljuk a gyümölcsöket, és apróra vágott amaretti süteménnyel díszítjük.
- 40-45 perc alatt készre sütjük és langyosan, vagy szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.
Édes napok
Délutáni kávézáshoz és teázáshoz el sem tudunk képzelni jobb kísérőt, mint egy roppanós tésztával és fantasztikusan lágy krémmel készült mille-feuille. Annak ellenére, hogy a desszert elkészítése ránézésre rendkívül bonyolult, ha a tésztát lecseréljük előre csomagolt, leveles változatra, máris nyert ügyünk van. A torták királynőjét pedig így készítsd el!
(Fotók: Getty Images)
desszert | gasztronómia | pite | sütemény | tejes | clafoutis
Ezekkel az elektromos bringákkal stílusosan tekerhetsz hegyen-völgyön-városon át
Így készülnek a prémium bútorok Magyarország legnagyobb gyártójánál

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!