A clafoutis belseje krémesen lágy, könnyű, és minden falatja garantáltan elrabolja a szívünket.
A tökéletes tejes pite elkészítése éppen olyan egyszerű, mint bármelyik kevert süteményé, ugyanakkor milliónyi változatban elkészíthető, így mindig újdonságként hat.
Hozzávalók az alaprecepthez:
- 1 csésze tej
- 3 tojás
- 1/2 csésze cukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1/2 csésze finomliszt
Elkészítése:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagy keverőtálba öntjük a tejet, a tojást, a cukrot, a vaníliaaromát és az olvasztott vajat. Habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, habosra keverjük, majd piteformába vagy öntöttvas serpenyőbe öntjük.
- Ízlésünk szerint gyümölccsel díszítjük, 35-40 percig sütjük. Az állaga akkor megfelelő, amikor a clafoutis gyönyörűen felpuffad és aranyszínű lesz. Frissen fogyasztjuk.
Tejcsokoládés clafoutis
Egy csésze apróra vágott tejcsokoládét vízgőz fölött megolvasztunk egy keverőtálban. Amikor folyós lesz, hozzáadjuk a clafoutis tésztához és homogén állagúra keverjük. Beleöntjük a piteformába, megszórjuk két-három marék durvára vágott mogyoróval, és az alaprecepthez hasonló módon megsütjük.
Az olasz változat:
- kb. 2 csésze friss gyümölcs
- 1 nagy tojás + 1 sárgája
- 1/4 csésze nádcukor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 csésze tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1/4 csésze tejszín
- Amaretti aprósütemény apróra vágva (opcionális)
Elkészítése:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojást és a sárgáját felverjük citrommal, belekaparjuk a vaníliarúd belsejét. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, valamint a kétféle lisztet, és homogén állagúra keverjük.
- A piteformát megkenjük vajjal, és beleszórjuk a cukrot úgy, hogy teljesen rátapadjon a sütőforma belsejére. Ráöntjük a tésztát, rádobáljuk a gyümölcsöket, és apróra vágott amaretti süteménnyel díszítjük.
- 40-45 perc alatt készre sütjük és langyosan, vagy szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.
Édes napok
Délutáni kávézáshoz és teázáshoz el sem tudunk képzelni jobb kísérőt, mint egy roppanós tésztával és fantasztikusan lágy krémmel készült mille-feuille. Annak ellenére, hogy a desszert elkészítése ránézésre rendkívül bonyolult, ha a tésztát lecseréljük előre csomagolt, leveles változatra, máris nyert ügyünk van. A torták királynőjét pedig így készítsd el!
(Fotók: Getty Images)
süti | sütemény | recept | desszert | édesség | gasztronómia
Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!