Minden nemzetnek megvan a maga alternatívája a lecsóra. Míg mi, magyarok tojással, gyakran kolbásszal készítjük, addig a franciák telepakolják cukkinivel, padlizsánnal és kaliforniai paprikával, így egy tökéletes vegán főételt kapnak eredményül, ami nem véletlenül híres és népszerű szerte a világon. Mutatjuk, mennyire egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg koktélparadicsom
- 1 nagyobb konzerv paradicsomsűrítmény
- 2 salátacukkini
- 2 padlizsán
- 4-5 nagyobb paradicsom
- 2 darab kaliforniai paprika (sárga és piros)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál cukor
- víz
- só, bors, friss bazsalikom
Elkészítése:
Első lépésként elkészítjük a paradicsomszószt. Ehhez egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, rátesszük a zúzott fokhagymát, rádobjuk a koktélparadicsomot. Pár percig összefőzzük, majd hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a cukrot és felengedjünk nagyjából 2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, friss, aprított bazsalikommal fűszerezzük. Addig főzzük, amíg sűrűbb szósz állaga nem lesz.
Második lépés: Vékony szeletekre vágjuk a padlizsánt, a cukkinit, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát. Kissé megsózzuk. Egy hőálló, kerek tálba öntjünk a paradicsomszószt, majd egymással váltakoztatva belesorakoztatjuk a felszeletelt zöldségeket is. Egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk a tetejét, majd 180 fokos sütőben nagyjából 40-45 perc alatt készre sütjük.
Maradva a francia konyhában
A clafoutis belseje krémesen lágy, könnyű, és minden falatja garantáltan elrabolja a szívünket. A tökéletes tejes pite elkészítése pedig éppen olyan egyszerű, mint bármelyik kevert süteményé, ugyanakkor milliónyi változatban elkészíthető, így mindig újdonságként hat.
vegán | recept | lecsó | francia | ratatouilleAz év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz
Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!