Így készül a franciák isteni lecsója, a ratatouille

Minden nemzetnek megvan a maga alternatívája a lecsóra. Míg mi, magyarok tojással, gyakran kolbásszal készítjük, addig a franciák telepakolják cukkinivel, padlizsánnal és kaliforniai paprikával, így egy tökéletes vegán főételt kapnak eredményül, ami nem véletlenül híres és népszerű szerte a világon. Mutatjuk, mennyire egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg koktélparadicsom
  • 1 nagyobb konzerv paradicsomsűrítmény
  • 2 salátacukkini
  • 2 padlizsán
  • 4-5 nagyobb paradicsom
  • 2 darab kaliforniai paprika (sárga és piros)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál cukor
  • víz
  • só, bors, friss bazsalikom

Elkészítése:

Első lépésként elkészítjük a paradicsomszószt. Ehhez egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, rátesszük a zúzott fokhagymát, rádobjuk a koktélparadicsomot. Pár percig összefőzzük, majd hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a cukrot és felengedjünk nagyjából 2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, friss, aprított bazsalikommal fűszerezzük. Addig főzzük, amíg sűrűbb szósz állaga nem lesz.

Második lépés: Vékony szeletekre vágjuk a padlizsánt, a cukkinit, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát. Kissé megsózzuk. Egy hőálló, kerek tálba öntjünk a paradicsomszószt, majd egymással váltakoztatva belesorakoztatjuk a felszeletelt zöldségeket is. Egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk a tetejét, majd 180 fokos sütőben nagyjából 40-45 perc alatt készre sütjük.

Maradva a francia konyhában

A clafoutis belseje krémesen lágy, könnyű, és minden falatja garantáltan elrabolja a szívünket. A tökéletes tejes pite elkészítése pedig éppen olyan egyszerű, mint bármelyik kevert süteményé, ugyanakkor milliónyi változatban elkészíthető, így mindig újdonságként hat.

ratatouille | francia | recept | vegán | lecsó

FOLYTASD EZZEL

Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Aki szeret utazni, az semmiképp se hagyja ki ezt az eseményt!
Hirdetés